Artikeln publicerades 13 september 2018

Bonette blir ny demenssköterska i Herrljunga

Sedan första september är Bonette Marstorp ny demenssköterska i Herrljunga kommun.

Bonette Marstorp, demenssköterska

Ny demenssköterska i Herrljunga sedan första september är Bonette Marstorp.

– Det här är en tjänst som togs bort 2013, men som nu har kommit blivit tillsatt igen, berättar Bonette Marstorp, som jobbat åt Herrljunga kommun som timanställd sedan 1992 och som fast anställd sedan 1999.

– Det har blivit en del avbrott, bland annat som sjuksköterska i Vårgårda, men jag har kommit fram till att jag trivs allra bäst med Herrljunga. Det är en bra kommun att jobba i.

Bonette är utbildad sjuksköterska och har utöver detta gått ett flertal kurser i demensvård, geriatrik och ledarskap.

– Jag brinner för demensvården, berättar hon. Min mormor fick demens tidigt, så det är något som har intresserat mig sedan jag var ung. Jag väljer att inte betrakta demensen som ett problem, utan vill att de som drabbas ska ses som fullvärdiga medborgare.

– Med tid, kontinuitet och anhöriga som förstår vad som händer, så kan man bo hemma längre och leva ett fullvärdigt liv.

I Sverige finns det mellan 130 000 och 150 000 personer som har diagnosticerats med demens, eller kognitiv svikt, som det också kallas.

– Men mörkertalet är stort och påfrestningen kan vara besvärlig för anhöriga, säger Bonette. Ofta har det gått väldigt långt innan kommunen blir inkopplad, och då kan situationen ibland vara ohållbar.

– Jag är framför allt tillgänglig för kommunens personal, alltså de som kommer i kontakt med personer som har demenssjukdom, till exempel undersköterskor, sjusköterskor, enhetschefer och biståndshandläggare.

– De som vill ha hjälp och stöd kan vända sig mig, så kan jag lotsa vidare. Min uppgift är att ge kunskap. Det här är något jag brinner för. Jag vill underlätta för de demenssjuka, det är därför jag är på jobbet.

Den som vill komma i kontakt med demenssjuksköterska Bonette Marstorp når henne på telefon 0513/ 173 29 eller via mail: bonette.marstorp@admin.herrljunga.se


FAKTA

Namn: Bonette Marstorp.

Aktuell som: Ny demenssjuksköterska i Herrljunga.

Bor: Annelund.

Familj: Man, två barn och tre katter.

Ålder: 43 år.

Intressen: Keramik, foto och katter.