Artikeln publicerades 11 mars 2021

Eva räddade brukare ur brinnande hus

Eva Nilsson hemtjänstpersonal

Foto: Eva Nilsson, arbetar i hemtjänsten i Herrljunga kommun

Eva Nilsson arbetar i hemtjänsten i Herrljunga kommun. Söndagen den 28 februari var hon en halvtimme tidig till en brukare som bor ensam i Fåglavik vilket var en enorm tur eftersom det brann i huset.

Besöket innan hade gått lite snabbare än väntat och jag tänkte att jag kör på, säger Eva. När jag stannar utanför huset ser jag hur det ryker i skorstenen och fönstret där brukaren sover står öppet. Det brukar inte se ut så. Brukaren kan elda i kaminen själv, men på morgonbesöket är det vi i hemtjänsten som tänder i kaminen.

Eva gick fram till det öppna fönstret och frågade vad som pågick, varpå brukaren uttryckte att det kommit lite utanför som börjat brinna men att det var släckt nu. Eva tyckte det rök för mycket och sa till brukaren att hon kommer ringa larmcentralen, i första hand för att få hjälp att vädra ut röken som ju inte är bra att andas in. När Eva sedan gick till ytterdörren och öppnade vällde kolsvart rök emot henne.

Jag höll hela tiden kontakten med larmcentralen som undrade om det gick att ta sig in, och jag sa att jag ska kika, säger Eva. Då hade det mesta av röken försvunnit ut, men det som glödde hade fått näring av syret som kommit in och det brann i väggen. Jag sa till brukaren att du får sätta dig i rullstolen nu, vi får skynda oss ut, säger Eva.

När brukaren och Eva kommit ut stängde hon till fönstret och dörren för att begränsa det som brann inne i huset. Sedan öppnade hon de stora grindarna utanför för att underlätta för räddningstjänsten. Ambulansen var först på plats tätt följt av brandkåren som kunde släcka branden. Brukaren som tack vare Eva klarade sig oskadd fick plats på ett tillfälligt boende.

När man blir äldre och har kamin hade varit önskvärt att det fanns brandsläckare och brandfilt innanför dörren på varje boende, så att man är trygg när man jobbar, men även för brukarens skull, menar Eva.

Det är ju ett gemensamt ansvar på något sätt, att gå igenom de här sakerna när man får en ny brukare, vad som här ska finnas hemma. Det finns en hel del att jobba på där.

Stf räddningschef Lars Arnoldsson tycker att Evas rådiga ingripande är värt att uppmärksammas.

Utan detta ingripande så hade det mycket väl kunnat sluta annorlunda.

Han betonar vikten av att ha med sig grundregeln; rädda, varna, larma, släck när det gäller bränder. Dessutom poängterar han betydelsen av brandvarnare.

Brandvarnare räddar liv, säger Lars. Glöm inte att testa din regelbundet!

Evas hjältemodiga insats uppmärksammas i kommunen

Sandra Säljö, socialchef på socialförvaltningen i Herrljunga vill ge en stor eloge till Eva för sin hjältemodiga insats.

Vi är så oerhört stolta över hennes mod, styrka och civilkurage. Utan hennes insats hade brukaren enligt räddningstjänsten förmodligen inte överlevt!

Hur tänker då Eva i efterhand på det som hänt?

Många har frågat hur jag mår, och jag mår jättebra, säger Eva, men det var ju för att allt gick bra. Det är inget läge som man sätter sig i bilen och åker därifrån. Och jag tänker att om jag inte kommit den där halvtimman tidigare hade nog röken varit det värsta för brukaren.

Att Eva räddade en brukare ur ett brinnande hus har blivit uppmärksammat av flera olika medier, men själv upplevde hon det inte som så stort när hon var mitt i det.

Det är självklart att man gör någonting. Sen vill jag lyfta fram räddningstjänstens fantastiska insats, de var otroligt snabbt på plats, och var så tillmötesgående och frågade hur man mådde. De brydde sig om brukaren, mig och elden, allt på en gång, avslutar Eva.