Sjöar, fiske och badplatser

Norra Säms badplats

Välkommen till en bygd med fina bad- och fiskemöjligheter. I Herrljunga kommun finns flera alternativ vad gäller bad och fiske i insjöar och åar.

Här finns fina sjöar som Norra Sämsjön, Sandsken, Jämnesjön, Stensjön, Mollasjön med flera.
Ordnade badplatser finns bland annat vid Norra sämsjön, Ollestad och Sandskens badplats och Jämnesjön. Dessa sjöar är också populära fiskesjöar. Till Norra Sämsjön, Sandsken och Nossans norra fiskevårdsområde finns fiskekort att köpa.

Ån Nossan är tio mil lång, den rinner upp i Nossekälla i Borgstena och slingrar sig norrut till Dättern, södra viken av Vänern. I ån finns 30 stycken olika fiskarter påträffade och det gör den till Norra Europas artrikaste å! Nossan bjuder på ett varierat fiske.
Lyssna till en audioguide om Nossanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nossan är också en å som är fin att paddla i, men utmanande då den bjuder på många ställen där man får lyfta kanoten eller kajaken.

Oservera att det är vattenskoter förbud i Sämsjön.

Ån Lidan har en sträckning genom Od, Alboga, Broddarp och Eriksberg vidare ned genom Skaraborgs län mot Lidköping där den mynnar ut i Vänern.

Lidan, Nossan och ån Viskan delar på ett gemensamt källområde vid platån Ekeberget söder om Herrljunga och bildar sedan därifrån sina egna respektive vattennätverk.

Välkommen att upptäcka Herrljungabygdens sjöar och åar!