Friluftslivets år - luften är fri

2021 är det Friluftslivets år i Sverige med kampanjnamnet ”Luften är fri”. Beslutet om att 2021 ska vara Friluftslivets år kommer från Riksdag och Regering. Syftet är att fler människor ska prova på friluftsliv och målet är att 10 % av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare.

Friluftslivets år leds av Svenskt Friluftslivlänk till annan webbplats med stöd av Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och uppleva de värden som friluftslivet och allemansrätten har.

Friluftslivets år vänder sig särskilt till ovana friluftsutövare, eller nya i naturen. Barn och personer med utländsk bakgrund är en prioriterad målgrupp. Eftersom människors välbefinnande och hälsa ökar av att vara ute är det viktigt att alla människor ges samma möjlighet att vistas i naturen och ha tillgång till friluftsliv.

Svenskt Friluftslivs hemsidalänk till annan webbplats kan du läsa mer om Friluftslivets år.

Luften är fri har även utvecklat en app med samma namn, som syftar till att göra utomhusvistelsen för dig som är ovan friluftsutövare mycket bättre. I den kan man hitta en aktivitetskalender med aktiviteter över hela landet, men även personifierat innehåll, som väderlek, kartor och tips på vägen.

App store: https://apps.apple.com/in/app/luften-%C3%A4r-fri/id1546856497länk till annan webbplats

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=nu.luftenarfri.app&gl=SElänk till annan webbplats

Projektet kommer att dokumenteras genom ett antal korta filmer, som släpps under året. Håll utkik i sociala medier på #luftenärfri. Använd gärna logotypen för Luften är fri i samband med dina aktiviteter (finns för nedladdning på luftenarfri.nu) och #luftenarfri #friluftsfri #Herrljunga, i sociala kanaler för att marknadsföra era äventyr med bilder eller en kort film.

Herrljunga kommun kommer att vara med och tipsa om aktiviteter genom året. Följ oss på sociala medier för mer information!