Artikeln publicerades 8 maj 2019

Lunchprogram på kulturhuset om barnamord, kvinnovärldar och hemligheter

Nu på fredag den 10 maj ordnas det ett spännande lunchprogram på Herrljunga Kulturhus.

Rubriken är ”Barnamord, kvinnovärldar, hemligheter och hur det kom för mig i en hast”. Arrangemanget sker i samarbete med Textival Litteraturfestival och pågår mellan kl 12 och 13.30 i hörsalen.

Författaren Maria Bouroncle möter bibliotekarien, skribenten och forskaren Helena Hagelin och litteraturvetaren Therese Svensson i ett samtal utifrån Bouroncles roman "Det kom för mig i en hast - om barnamörderskan Ingeborg Andersson".

Programmet inleds med att se filmen " Barnamörderskan i Vesene" av Maria Bouroncle och Carl Eneroth.

Maria Bouroncle, Göteborg, debuterade 2018 med den autofiktiva romanen "Det kom för mig i en hast : Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson" som handlar om författarens mormors syster som en kall påskmorgon 1929 dränkte sina tre barn i en by i Västergötland. Efter en lång internationell karriär med biståndsarbete är Bouroncle sedan 2019 tillbaka i sin hemstad som författare på heltid.

Helena Hagelin, Forshaga, skrev 2010 avhandlingen "Kvinnovärldar och barnamord. Makt, ansvar och gemenskap i rättsprotokoll ca 1700-1840". Hagelins forskning tar sin utgångspunkt i barnamordsbrottet och kvinnors roller i samband med det. Hagelin är verksam som bibliotekarie i Forshaga kommun, arbetar på skönlitterärt material med utgångspunkt i sin forskning.

Therese Svensson, Göteborg, är doktorand och lärare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. I sin avhandling undersöker Svensson hur dekoloniserande läsningar av svenskspråkig prosa från tidigt 1900-tal kan utföras, med vithetskritik som central ingång.

Omslag Bouronocles roman

Maria Bouroncles roman "Det kom för mig i en hast - om barnamörderskan Ingeborg Andersson" kommer att vara utgångspunkten för ett samtal på Herrljunga kulturhus nu på fredag kl 12 - 13.30.