Artikeln publicerades 5 november 2019

”Gömt och glömt” tema på Arkivens dag lördagen den 9 november

Henrietta Johansson arkivarie

– Vi hoppas på många intresserade besökare och kluriga frågor, säger Henrietta Johansson, arkivarie som kommer att vara på plats på Arkivens dag nu på lördag.

Nu på lördag den 9 november ordnas Arkivens dag i Herrljunga.

Temat för året är ”Gömt och glömt” och det bjuds bland annat på ett föredrag med Lennart Palm, känd från radions Melodikrysset, som berättar om gömt och glömt i och kring adliga gravvalv i svenska kyrkor. Föredraget börjar kl 14.

– Arkivens dag är ett utmärkt tillfälle att synliggöra arkivens betydelse i vårt samhälle, säger Henrietta Johansson, arkivarie på Herrljunga kommun.

Arkivens dag har varit en årlig tradition i Sverige sedan 1998.

– Syftet är att väcka intresse för att väcka intresse för arkivens tillgångar och att berätta för nya besökare om arkivens roll som väktare av vårt lands historia och det fria ordet.

– Vi vill också informera om kommunarkivets unika roll, där dock inte medborgarna i nuläget har tillträde. På sikt kan materialet digitaliseras och bli tillgängligt genom Riksarkivets nationella arkivdatabas, men där är vi inte ännu.

Arkivens dag arrangeras av Herrljunga föreningsarkiv på Herrljunga kulturhus mellan kl 13 och 16.

Herrljunga föreningsarkiv visar upp en liten utställning på årets tema. Kommunens arkivarie Henrietta Johansson kommer att vara på plats och svara på frågor.

– Vi hoppas på många intresserade besökare och kluriga frågor, säger Henrietta.

Dessutom kommer Fåglaviks glasbruks-museum och Artur Henriksson-samling att vara öppna.