Artikeln publicerades 10 maj 2021

Marie är Herrljungas nya bibliotekschef

Marie Eriksdotter, bibliotekschef, utanför Herrljunga bibliotekets entré

Marie Eriksdotter, bibliotekschef i Herrljunga kommun.

Sedan den 1 maj är Marie Eriksdotter från Vänersborg ny enhetschef på Herrljunga bibliotek. Hon efterträder Eva-Lena Liljedahl som nu gått i pension.

Marie Eriksdotter kommer senast från en tjänst på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Tidigare har hon även varit biblioteksföreståndare på Kronan bibliotek i Trollhättan, som under tiden hon arbetade där utsågs till Årets bibliotek 2018.

Marie har även en lång erfarenhet av folkbibliotek och innan tjänsten på Kronan bibliotek arbetade hon i norra Botkyrka utanför Stockholm. Under en längre tid arbetade hon i Vänersborg som barnbibliotekarie, i fängelse, och med mångspråk.

Inkludering och flerspråkighet har varit som en röd tråd i arbetet säger Marie Eriksdotter, och ett demokratiskt arbetssätt.

Hur känns det att börja arbeta på Herrljunga bibliotek?

Det känns väldigt bra, det känns spännande och roligt. Jag känner mig väldigt välkomnad, både av biblioteket och här i Herrljunga.

Vad ser du mest fram emot i din tjänst som enhetschef?

Det som kändes roligt med den här rollen var att det var en verksamhetsnära tjänst, det i kombination med att vara med och utveckla och se framåt, och i ett större perspektiv, det var det som jag kände var roligt med en här tjänsten. Att det fanns båda delarna där. Jag ser fram emot att lära känna verksamheten mer, jag känner mig fortfarande väldigt ny.

Har du någon relation till Herrljunga sedan innan?

Nej, jag har åkt mycket tåg och bytt tåg här, men aldrig gått omkring i Herrljunga, jag kände en person här innan jag började. Det som känns bra med Herrljunga är att det känns överskådligt och nära till övriga kommunala verksamheter, politiken, föreningar och skolor. Det känns nära helt enkelt.

När du arbetade på Kronan bibliotek i Trollhättan blev ni Årets bibliotek 2018. Hur blir man det?

Det är något jag verkligen är stolt över fortfarande! Det var ju valår 2018 och vi arbetade med att uppmärksamma lokalpolitiken och hur man röstar, vi hade valskola för vuxna och Kronans biblioteksval för barnen som fick rösta på karaktärer i barnböcker. Syftet var att höja valdeltagandet. Sen är det en jury som utser vinnaren, som består av fackförbundet DIK och lite andra personer, sen är det även ”folkets röst”.
Det var första året som folket fick rösta, och det var tre kandidater som var med. Vi vann med stor marginal, och det var många i området som röstat, och det kändes otroligt kul!

Arbetade ni på något speciellt sätt där?

Kronan bibliotek ligger i ett socioekonomiskt utsatt område, Kronogården i Trollhättan, med flerspråkig befolkning. Vi arbetade mycket med delaktighet och pratade mycket om värdestyrt arbetssätt. Att man anpassar sin verksamhet till den plats man befinner sig på.

Kan man anamma något av de arbetssätten på Herrljunga bibliotek?

Det är ju folkbibliotekens roll tänker jag, att återspegla, och jobba utifrån den plats man befinner sig på och den befolkning som finns. Att skapa delaktighet och relevans för de som finns här. Att fortsätta fokusera på det som behövs här, och skapa förutsättningar för invånarna i Herrljunga. De ska känna att biblioteket är deras, det är de som äger sitt bibliotek. Det är dom vi är till för.

Till sist, har du något riktigt bra boktips?

Det är jättesvårt att säga, det förändras ju hela tiden vad man tycker är bra. Men nu har jag läst två böcker av fyra i romansviten Kvinnorna och staden, av Kerstin Ekman. Den är så bra, den handlar kvinnornas slit, alltifrån pigor till caféägare, mellan 1800-tal till mitten av 1900. Den skildrar kvinnornas arbetarhistoria. Den är jag väldigt glad att jag började läsa.

Den utspelar sig också i en liten ort, Katrineholm, men det skulle kunna vara Herrljunga, skrattar Marie, för den handlar mycket om järnvägen och en ort som är en järnvägsknut. Den serien kan jag rekommendera, avslutar Marie Eriksdotter.