Artikeln publicerades 18 augusti 2021

Kulturutmärkelser har uppmärksammats av kommunen

Under förra veckan, torsdag den 12 augusti delades Herrljungas kulturpris samt Herrljungas kultur- och hantverksstipendium ut.

Två personer som har tagit emot ett diplom och blommor

Jan-Eric Johansson och Stina Sanfridsson

Årets mottagare av Herrljungas kulturpris

Jan-Eric Johansson

Motivering: Jan-Eric Johansson har genom ihärdigt arbete förverkligat den föreningsdokumentation som Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap kunnat presentera digitalt under 2020. Bakom dokumentationen ligger flera årsarbete, där Jan-Eric varit drivande från början till slut, genom enkäter till kommunens idrottsföreningar och sammanställningar av svaren, framletande av bildmaterial och forskning även kring tidigare föreningar som numera är nedlagda. Herrljunga IHS’ föreningsdokumentation finns nu i en 100-sidig bläddringsbar upplaga, omfattande ett 50-tal föreningar och ett 20-tal idrottsgrenar.

Årets mottagare av hantverks- och kulturstipendium

Stina Sanfridsson

Motivering: Stina Sanfridsson har alltid varit kreativ och intresserad av färg och form i olika material. Intresset för keramik har följt henne sedan hon i tidiga gymnasieår deltog i en keramikkurs hos Birgitta Swahn i Herrljunga, och senare en kortare kurs på Mullsjö folkhögskola. Stina är bosatt i Herrljunga och läser nu på Handelshögskolan i Göteborg. Tidigare har hon gått två år på Textilhögskolan i Borås. Stina har skaffat en egen drejskiva (spark-skiva) och har en egen liten verkstad på lantstället i Vimle. Hon drömmer om att kunna inköpa en eldriven drejskiva och att gå en keramikkurs i Köpenhamn. Hon är mycket tydligt en ung, lovande förmåga med konkreta tankar på att ta sitt keramikintresse vidare till något mer än en hobby.

Håll utkik efter Stina som medverkar i Konst- och Hantverksrundan 4-5 september!