Artikeln publicerades 26 juni 2020

Feriearbetare gör plastförkläden till äldreomsorgen

Feriearbetare Alex Lennartsson, Frida Jonsson och Atra Toma

Feriearbetare Alex Lennartsson, Frida Jonsson och Atra Toma.

Feriearbetare som skulle ha arbetat inom vård och omsorg i sommar gör istället plastförkläden till personal inom bland annat äldreomsorgen.

På grund av Coronapandemin beslutade Herrljunga kommun att inte erbjuda feriearbete inom vård och omsorg i år. Arbetsmarknadsenheten som har hand om feriearbetarna, kom därför fram till ett nytt sommararbete som kan stödja äldreomsorgen.

Jag fick idén av min syster som jobbar i Härryda kommun. De gör förkläden till vården för att få ihop skyddsmaterial. Så det tänkte vi skulle kunna göra här också, och så blev det. Vi har åkt ner till Härryda för att se hur deras produktion gått till och försökt göra liknande här, säger Ann-Sofie Svahn.

Plastförklädena kommer ut i verksamheterna i slutet av sommaren.

Plastförklädena får bara användas i vanligt omsorgsarbete, inte för skydd mot covid-19. Då behövs en CE-märkning, tillägger Ann-Sofie Svahn.

Feriearbetarna tillverkar plastförkläderna i kommunens lokaler på Kvarnvägen 5. För att tillverka dem skär man först ut plastark enligt en mall. Sedan viks de ihop och försluts i en egentillverkad påse.

Det här är andra veckan de arbetar och arbetstiden är kl. 08-12 varje vardag, säger Johanna Larsson, arbetsmarknadssamordnare.

Hur känns det att göra plastförkläden till vården?

Det är roligt! Bra att kunna bidra. Det är kul att arbeta tillsammans också. De flesta av oss har gått i samma skola, säger Aniso Ali.

Vi gör ju något bra också, så det känns kul. Vi har hållit på i en vecka och en dag nu, säger Frida Jonsson.

Hur många plastförkläden tillverkar ni per dag?

Vi tillverkar cirka 400 per dag, det beror lite på, säger Aniso Ali.