Spår och vandringsleder

Vandring grusväg, två personer som syns i siluett mot solen.

Herrljunga har ett rikt utbud av vandringsleder för längre och kortare sträckor. Vandra i skogsnatur, ängar och i gammalt kulturlandskap. Sammanlagt finns det nära 13 mil vandringsleder/motionsspår, varav det kortaste är 1,3 km och det längsta 13 km. Här finns också en pilgrimsled som i sin helhet är 47,5 km.

Vandringsleder i Herrljunga kommun

Flertalet leder underhålls av föreningar och de gör ett fantastiskt arbete med att hålla lederna i bra ordning med ledmarkeringar, spångar, rastplatser, djurgrindar med mera.

Om något på leden behöver åtgärdas kan man ta kontakt med respektive förening eller anmäla det till kommunen. Även om det nyligen gjorts en tillsyn av leden, så kan exempelvis ett träd ha ramlat ned och då är det lämpligt att du hör av dig, så kan de åtgärda detta så snart som möjligt.

Flera av lederna har kartor, dessa finns att ladda ned ifrån respektive leds sida på vår webbplats.
Vid de flesta leder och spår finns det också vandringsledskarta vid ledens utgångspunkt.

Att tänka på när man är ute i naturen

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker i naturen. Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

På de ställen där det finns iordningsställda rast- och grillplatser är det viktigt att man tar med sig skräpet hem eller lägger det på anvisad plats och släcker eld om man tänt en sådan.
Kom ihåg att uppdatera dig via Kommunens hemsida eller via Länsstyrelsen i Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vad som gäller angående eldning i skog och mark och om det råder ev eldningsförbud.

Till Googlekarta - Vandringslederlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du kan se starten för vandringsleder i Herrljungabygden