Spår och vandringsleder

Vandring grusväg, två personer som syns i siluett mot solen.

Herrljunga har ett rikt utbud av vandringsleder för längre och kortare sträckor.

Vandringsleder i Herrljunga kommun

Vandra i skogsnatur, ängar och i gammalt kulturlandskap. Sammanlagt finns det nära 13 mil vandringsleder/motionsspår, varav det kortaste är 1,3 km och det längsta 13 km. Här finns också en pilgrimsled som i sin helhet är 47,5 km.
Elljusspår finns i Herrljunga och i Annelund.

Flertalet leder underhålls av föreningar och de gör ett fantastiskt arbete med att hålla lederna i bra ordning med ledmarkeringar, spångar, rastplatser, djurgrindar samt service såsom parkeringsmöjlighet, utillgång till WC och badmöjligheter.

Om något på leden behöver åtgärdas kan man ta kontakt med respektive förening eller anmäla det till kommunen. Även om det nyligen gjorts en tillsyn av leden, så kan exempelvis ett träd ha ramlat ned och då är det lämpligt att du hör av dig, så kan det åtgärdas så snart som möjligt.

Flera av lederna har kartor, dessa finns att ladda ned ifrån respektive leds sida samt så finns de upplagda digitalt i kommunens GIS (geografiska informationssystem)
Vid de flesta leder och spår finns det också vandringsledskarta vid ledens utgångspunkt.

Kartor


Digital vandringsledskarta:
Vandringsleder i Herrljunga kommun GIS-webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., öppnas i ny länk.
Vill ni ladda ned kartor från GIS webben - Högerklicka på tre prickar i menyfältet (högst upp till höger) och välj skriv ut.

Att tänka på när man är ute i naturen

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker i naturen. Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Ta med skräpet hem och info om eldning och om brandrisk.

På de ställen där det finns iordningsställda rast- och grillplatser är det viktigt att man tar med sig skräpet hem eller lägger det på anvisad plats och släcker eld om man tänt en sådan.
Kom ihåg att uppdatera dig via Kommunens hemsida eller via Länsstyrelsen i Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om vad som gäller angående eldning i skog och mark och om det råder eventuellt eldningsförbud.
Det finns också möjlighet att ladda ned en app som heter Brandrisk Ute gjord av MSB, som går att ladda ned i App Store och Google Play. Länk till MSB, Brandrisk Ute. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.