Elisabeth Hesselbladsleden - Pilgrimsled

Bild visar del av Elisabeth Hesselbladsleden vid Kullingsvik

Vandra längst Pilgrimsleden mellan Herrljunga och Fåglavik. Heliga Elisabeth föddes, den 4 juni 1870 i Fåglavik. Leden är en rundtursled på ca 21 km
Obs! Tillfällig ledomdragning av led i Herrljunga tätort. Läs mer längre ned i texten.

Elisabeth Hesselbladsleden är en Pilgrimsled

Leden är en ca 21 km lång rundtursled och går från Herrljunga till Fåglavik och tillbaka. Informationskartor finns idagsläget uppsatta vid Haraberget, Kullingsvik, Fåglaviks kapell och vid Kvarnvägen vid Nossan. Framåt kommer också skylta att sättas upp vid Herrljunga station och Orraholmen.

Elisabeth Hesselblad-leden har skapats till minne av Sveriges första helgon sedan medeltiden. Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik 1870, dog i Rom 1957 och helgonförklarades 5 juni 2016 av påven Franciskus i Rom. Leden går från Herrljunga tätort till hennes födelseby Fåglavik, där den passerar hennes födelsehus och minnesplatsen vid Fåglaviks kapell.

Elisabeth Hesselblad var den som återupprättade den Heliga Birgittas orden, Birgittinerorden. Därav är pilgrimsleden, en led med pilgrimsmärket för Birgittaleder. Godkänd av Pilgrimscentrum i Vadstena.

Snabbfakta


Längd: ca 21 km
Tidsåtgång: ca 6-8 timmar , lagom för en dagsvandring
Svårighetsgrad: Medel med bra framkomlighet, men kan finnas mindre passager på några stigar.
Terräng: Skogsstigar, beteshagar och grusvägar
Ledmarkering: Birgittamärket som sitter på trästolpar samt lyktstolpar längst med leden.

Ladda ned vandringsledskarta  Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.i pdf över Elisabeth Hesselbladsleden.
Se digital karta över vandringsleden i GISportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Obs! Arbete med järnvägsbro påverkar sträckning av Elisabeth Hesselbladsleden

Från och med augusti månad 2021 tom juli 2022 kommer GC-väg längst Nossan mellan Kvarnvägen till Östergårdsgatan och GC-väg från Vretavägen till Östergårdsgatan vara avstängd för arbete med Järnvägsbron.
Detta arbete på verkar ledsträckning av Elisabeth Hesselbladsleden som går längst GC väg mellan Kvarnvägen till Herrljunga Station.

Vandrare som ska gå Elisabeth Hesselbladsleden rekommenderas att följa sträckning som går mellan Kvarnvägen - Storgatan - Herrljunga Station under pågående avstängning.
Markerad med blå sträckning alternativ dragning Elisabeth Hessebladsleden
Grön sträckning är Herrljunga- Gäsenebygdens pilgrimsleder se karta lite längre ned.
Orange markering visar avstängd GC-väg.

Rastplatser

Det finns några rastplatser utmed leden, dessa finns vid Kärleksstigen vid Kvarnvägen, Orraholmen, Kullingsvik och Haraberget, samt vid Fåglaviks kapell.

Orraholmens hed

Leden passerar vid Orraholmens hed ett natura 2000 - område som under sommarhalvåret har lösgående nötkreatur. Tänk därför noga på att inte störa boskapen och att ha hunden kopplad. Se till att stänga eventuella grindar som du passerar.

Besöksmål i Fåglavik

Leden går på två ställen samman med Urstensleden, Öppnas i nytt fönster. som går i området kring Fåglavik och det går fint att kombinera denna led med Elisabeth Hesselbladsleden.
Boka in ett besök Elisabeth Hesselblads födelsehus Öppnas i nytt fönster..
Möjligheter finns att göra en kort avstickare för att se minnesplatsen för Fåglaviks Glasbruk som en gång i tiden var en av ortens stora fabrik och besöksattraktion.
Läs mer här om besöksmål i Fåglavik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka boende, lunch eller fika

Är ni en grupp som pilgrimsvandrar eller cyklar utmed leden och vill boka in en fika i Fåglavik, se kontaktuppgifter och följ länken ovan för både Elisabeth Hesselblad och Fåglaviks Kapell.
Möjligheter finns att boka in en fika eller lunch, före eller efter vandringen eller köpa med sig en fika eller lunchpaket från någon av Herrljungas restauranger eller caféer att ta med och äta utefter leden.

Övernattning

För övernattningsmöjligheter besök www.vastsverige.com/herrljunga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Upplysningar

Ledansvarig: Föreningen Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik. www.facebook.com/faglavik.se/.  Länk till annan webbplats.
Är skötselansvariga för leden. Om du ser något längs leden som behöver åtgärdas hör gärna av dig till föreningen.

Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Herrljunga Pastorat, Fokus Herrljunga AB, Naturskyddsföreningen Herrljunga och Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik och Herrljunga kommun, med stöd från Leader Sjuhärad.

Fakta om leden

Längd:

Hela rundtursleden är cirka 21 km. Där vardera etapp är cirka 10,5 km.

Ungefärlig tid:

Hela leden på 21 km går att gå på cirka 6-8 timmar i lugnare promenadtempo och kortare stopp.
Att gå en etapp mellan Herrljunga till Fåglavik, beräkna en tid på ca 3 timmar i lugnt promenadtempo med kortare stopp.
Vardera etapp mellan Herrljunga och Fåglavik är ca 10,5 km

Markering:

Leden är markerad med röd färg på stolpar och med Birgittamärket. Birgittamärket är ett Pilgrimsmärke för Birgittaleder, då Elisabeth var en Birgittanunna.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel då den inte har några större nivåskillnader. För en person med normal kondition är nivåskillnaden inget problem. Underlaget varierar från små skogsstigar, till grusvägar och kortare sträckor på asfalterad väg. Främst i Herrljunga tätort, längst med vedumsvägen, kortare sträck länst med Hudenevägen samt igenom Fåglavik. På några platser utmed stigar och skogsvägar kan det på några ställen vara lite stenigt och det kan också på några ställen vara lite blött under främst vår, höst och vinter.

Start och mål:

Herrljunga:

Star vid Herrljunga station, leden passerar i gångtunneln vid järnvägsstationen.

Fåglavik:
Vid Fåglaviks kapell finns det en bilparkering, här finns också ett vindskydd för den som vill sitta ned en stund och vila. Välj här åt vilket håll du vill gå leden för att gå södra delen, tag vänster och gå vidare genom Fåglaviks samhälle och vik höger vid väg när du passerat Järnvägsövergången. Vill du böja gå norra delen och mot Ursten vidare mot Herrljunga, tag då höger vid infartsvägen vid kapellet.

Det går också bra att starta vandringen vid Haraberget, eller vid Orraholmen.

Hitta hit:

Elisabeth Hesselbladsleden hittar du i Herrljunga kommun 8 mil öster om Göteborg, i mitten av Västsveriges inland.
Herrljunga nås med tåg på omkring 50 min från Göteborg och Skövde och på ca 40 min från Borås .
Med bil till Herrljunga från Göteborg och Skövde tar det ca 1 timma och från Borås tar det ca 45 minuter.

Till Fåglavik går det ingen daglig bussförbindelse, men det går att beställa Närtrafik via Västtrafik. Länk till Närtrafiken för Herrljunga kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Med bil från Herrljunga tätort tar det ca 10 minuter att köra. Kör väg 183 mot Borås, sväng av på väg 183, mot Falköping efter ca 5 km sväng av på Glasbruksvägen och följ skylt mot Fåglvik 3 km.