Hackebergsleden

Foto: Birgitta Saunders. Två personer vandrar utmed den äldre väg i Hackebergskogen.

Hackebergsledens vandrings- och mountainbike-/cykelled i kuperad terräng.

Hackebergsleden

Vandringsled ca 5 och ca 9 km.
Lederna har gul respektive grön markering och startar ca 1-2 km norr om Herrljunga. Skylt står uppsatt strax efter Herrljunga Ridhus, Bitternavägen (väg 921) och det går bra att parkera på åkern där skylten är placerad. Parkering finns också vid Grästorpasjön där en skylt är placerad invid vägen.
Leden upprustades 2017 med nya ledstolpar och spänger. Leden går främst i skogslandskap i Hackebergsskogen, strax norr om Herrljunga tätort.

Namnet Hackebergsleden kommer efter skogen som kallas Hackebergsskogen. Enligt sägnen ska en drottning Hacka ha levt i området och därifrån har skogen fått sitt namn.
Sevärdheter i området är en stor gran samt en mindre del av leden går i gammal hålväg. I skogen norra om Grästorpasjön finns en rest sten som kallas Hackestenen.

Vandra eller cykla

Leden passar både för vandring samt för mountainbikes. Leden tar dig fram på skogsstigar och längst den gamla handelsvägen mellan Herrljunga och Bitterna och går samman med både Gäsene- och Herrljungabygdens Pilgrimsled, Föleneleden samt Grästorpasjöleden. I området utgår också Sju sjöars led som går till Södra Härene.

Tänk på att om du cyklar ta hänsyn till vandrare längst med leden.

Rastplats vid Grästorpasjön

Vid Grästorpasjön finns en fin rastplats med grillplats invid Grästorpasjön som sköts av föreningen Fölene Navet. Här finns också möjlighet att ta sig ett svalkande dopp under sommaren. Under sommarhalvåret finns här också en toalett. Besök gärna den fina återuppbyggda Fårahyttan.

Vandringsledskarta:

Vandringsledskartor finns uppsatta strax efter Herrljunga ridhus och på grusvägen in till Grästorpasjön.
Öppna digital karta i GISportalen över Hackebergslederna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner eller skriv ut vandringledskarta Pdf, 681.3 kB, öppnas i nytt fönster..

Parkering:
Finns på åkern vid skylten strax efter Herrljunga ridhus samt vid Grästorpasjön.
Upplysningar: Herrljunga Cykelklubb, hemsida. http://idrottonline.se/HerrljungaCK-Cykel/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allemansrätten

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.