Jällbyleden

Foto:Birgitta Saunders. Vägvisare som visar Riktning frö Jällbyleden med två pilar med orangemarkering på.

Jällbyleden är en ca 10 km lång medeltidsled som följer gamla vägar och stigar, mellan Hembygdsparken vid Haraberget i Herrljunga till Jällby Medeltidskyrka.

Leden har orange färgmarkering och är en del av Pilgrimsleden.

Leden klassas som medelsvår.
Ladda ner eller skriv ut vandringledskarta Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster. över Jällbyleden.

Jällbyleden är en del av Herrljunga-Gäsenbygdens pilgrimsleder.

Från Haraberget följer leden en grusväg några hundra meter, för att sedan vika av på en stig som går genom blandskog mot Kärnekulla. Leden går vidare in i skogen längst en äldre väg och passerar över väg 181 vid Berga.
Här passerar man Järnvägen (som går mellan Herrljunga och Borås) och vidare in mot skogen. Härifrån går leden mestadel på gamla vägar och stigar, genom löv- och barrskog, hagar och ängar. På några ställen ser man spår efter gamla fornåkrar, rösen och rester från gamla hus.
Väl framme i Jällby tar dig leden till Jällby kyrka och till den gamla hembygdstugan. Från denna utgår det en fornstig på ca 3 km i ett mycket intressant område.

Rastplats vid spegeldammen vid Haraberget

Vid Haraberget finns en grillplats vid Spegeldammen. Vid Haraberget ligger Herrljunga Hembygdspark som är ett populärt utflyktsmål med 15-talet gamla stugor. Här anordnas det olika evenemang under året.

Det går bra att gå leden från båda håll. Vill du inte gå leden fram och tillbaka så se till att ordna med skjuts tillbaka.
På några ställen och över våta områden finns det spänger.

Leden går bra att cykla under årstiderna vår-höst. Glöm inte att ta hänsyn till vandrare då du cyklar. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, cyklar i naturen eller sitter på en sten och tänker. Visa hänsyn och varsamhet.

Upplysningar:

Herrljunga cykelklubb, Länk till annan webbplats.
E-post: herrljungack@gmail.com
Telefon: 070-5710953

Här kan du läsa mer om Allemansrätten Länk till annan webbplats.