Svartesjöleden i Mjäldrunga

Svartesjöleden i Mjäldrunga går runt Svartesjö i Ramlamossen. En fin led som framt ill Svartesjö är ca 5 km lång och som går genom skog vidare ut på mossen, runt Svartesjö och tillbaka. Ramlamossen är ett Natura 2000-område.

Mellan5-6 km vandringsled

Leden är ca 5-6 km lång och har gul markeringar på träd och stolpar ut till Svartesjö från parkeringen. Väljer du att vandra runt Svartesjö så är leden runt sjön ca 1 km. Tillbaka från Svartesjö går man längst samma sträcka som man gick dit. Väljer man att inte gå runt sjön är promenaden ca 6 km totalt.

På skylt vid vägen mellan Annelund och Falköping i Mjäldrunga, står det en skylt med namnet Svartesjö som visar var leden startar. Här finns också plats för parkering och en informationsskylt finns på platsen. Rastplats, stuga, torrdass finns efter ca 1 km in på leden. Observera att eldningsförbud råder året runt på och runt själva mossen.

Milleniumstugan och Ramlamossen

Svartesjöleden går förbi Milleniumstugan och vidare ut på Ramlamossen (mossen har även benämningen Ramnamossen). En spång leder ut till Svartesjö som ligger mitt i mossen och här kan du sedan gå runt sjön och tillbaka samma väg som du kom. Mossen bjuder på en vacker och rofylld miljö. I maj kan man höra göken och här finns också köttätande växter att beskåda. På hösten blommar Västergötlands landskapsblomma Ljungen.

Ha bra skor på vid vandring

Bra kängor eller stövlar är att rekommendera, framför allt under höst, vinter och vår men även under en blöt sommar.
Leden är inte tillgänglighetsanpassad och lämpar sig inte för barnvagn eller rullstol.

Avstånd till Mjäldrunga: Borås: ca. 5,0 mil, Falköping: ca. 3 mil, Herrljunga tätort ca 1,5 mil, Floby ca 1 mil.
Från Herrljunga kör väg 181 mellan Herrljunga och Falköping. Sväng av mot Hudene och vidare mot Skölvene. Ta vänster i Skölvene korsning och fortsätt i ca 7-8 km tills du ser en skylt där det står Svartesjö.

Ladda ned en vandringsledskarta Pdf, 654.4 kB, öppnas i nytt fönster. här och ta med på vandringen.
Lyssna till Audioguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om Ramlamosse och Mjäldrunga

Upplysningar: Mjäldrunga Byalag, Kontaktperson: Elisabeth Svensson tel. 0515-49029 / 073-4211399.