Artikeln publicerades 21 oktober 2021

Lars-Ove Larsson är årets yrkeslärare 2021!

I måndags överraskades Bygg- och anläggningsläraren Lars-Ove Larsson när han vann pris som årets yrkeslärare 2021. Priset överlämnades på Kunskapskällan och det var en glad och överraskad lärare som tog emot utmärkelsen av WorldSkills Sweden.

Lars-Ove Larsson

Lars-Ove Larsson arbetar som yrkeslärare på Bygg- och anläggningsprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga och har undervisat i nästan 30 år. I måndags inleddes Yrkesutbildningsveckan och i samband med detta överraskades Lars-Ove på skolan och fick ta emot priset som Årets yrkeslärare till applåder från elever, rektor, och lärarkollegor.

En sådan överraskning och vilken energipåfyllning jag fått, säger Lars-Ove. Det bästa med att vara yrkeslärare är kombinationen av att få jobba med elever och samtidigt dra nytta av det jag lärt mig. Att jag idag blev tilldelad Årets Yrkeslärare 2021 gör mig förstås mycket rörd och jag känner stor tacksamhet.

Thereze Gunnarsson, rektor på Kunskapskällan, säger att alla på skolan är väldigt glada över utmärkelsen.

Lars-Ove är väl värd detta! Han är alltid mån om att möta eleverna på bästa sätt, fånga deras intresse och nå dem – både för undervisning på bästa sätt, och för att nå dem som personer. Förutom kunskapsuppdraget har ju skolan också ett demokratiskt uppdrag, och Lars-Ove arbetar på ett synnerligen gott sätt med båda dessa uppdrag, säger Thereze.

Årets yrkeslärare 2021

Priset Årets yrkeslärare delas ut till en manlig och en kvinnlig yrkeslärare varje år och är instiftat av WorldSkills Sweden för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. WorldSkills Sweden har i uppdrag att arbeta med att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrkesutbildning.

Att svenska yrkesutbildningar håller en hög nivå och är attraktiva är väsentligt för Sveriges framtid, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden. Med detta pris vill vi lyfta fram duktiga yrkeslärare i Sverige och sprida goda exempel på de fina insatser som yrkeslärare gör i hela landet.

Lars-Ove Larsson tilldelades priset med följande motivering:
”Med ett imponerande engagemang lyckas Lars-Ove finna varje elevs potential för att hjälpa dem nå sina mål. Lars-Ove sätter alltid elevernas välmående och välbefinnande i första rummet genom en obotligt positiv livssyn, stor respekt och empati, samt en lyhördhet utöver det vanliga. Hans brinnande intresse för kompetensutveckling hos sig själv och andra, tillsammans med sitt gedigna yrkeskunnande och engagemang i Byggbranschens Yrkesnämnd, gör Lars-Ove väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.”