Artikeln publicerades 19 december 2022

Kunskapskällans elever på praktik

Pawita Kunskapskällan praktik

Under en tid framöver kommer vi få följa några elever på Kunskapskällan i Herrljunga när de är ute på praktik. Först ut i vår reportageserie är Pawita, som går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Fyra veckors praktik varvas i utbildningen med fyra veckor i skolan. Under hösten har hon gjort praktik på Herrljunga hotell.

Pawita berättar att hon länge haft ett stort intresse för matlagning och har sedan årskurs 9 jobbat extra på en restaurang i Vara. I framtiden finns drömmen om att få jobba i ett lite större kök med större utmaningar, där det lagas mat från grunden.

Kunskapskällan högt upp på listan

När Pawita skulle välja gymnasieskola hamnade Kunskapskällan högt upp på listan tack vare att skolan är ganska liten och därmed skapar en nära kontakt mellan elever och lärare.

Det skapas en familjär “vi-känsla” när allt är lite mindre, förklarar Pawita. Skolan låg också närmare hemmet än vad de alternativa skolorna gjorde, vilket inte gjorde saken sämre.

Under årskurs 2 har Pawita bland annat gjort praktik på en förskola i Vara, och har även tidigare varit på Herrljunga hotell som serveringspersonal.

På hotellet får man göra fler moment och roligare maträtter, berättar Pawita, och utmaningen och uppgifterna i det lite större restaurangköket är roligare än ett mindre skolkök.

Praktiken delas upp i olika områden

När RL-eleverna är ute på praktik delas den upp i två områden. Ett som handlar med om servering där de får duka upp borden, ta beställningar, servera vid borden och ta betalt i kassan. Under årskurs tre får de även testa att stå i baren om det finns en sådan på praktikplatsen.

Den andra delen handlar mer om matlagning. Pawita berättar att hon denna dag har gjort i ordning en hotellfrukost, förberett salladsbuffén och därefter förberett allt inför lunchen. Under lunchserveringen lägger hon upp maten snyggt på tallrikarna.

Att vara på praktik på Herrljunga hotell är väldigt roligt, säger Pawita. Personalen är trevlig och det finns väldigt många nya saker att lära sig varje dag.

Pawitas mål med utbildningen är att bli kock och får jobba i ett medelstort restaurangkök. Att få arbeta i en bar skulle också kunna vara ett alternativ.

Troligtvis kommer jag att resa till Thailand direkt efter skolan, men sedan vill jag hem igen och jobba. Förutsättningarna att få jobb ser goda ut just nu, avslutar hon.

Pawita från Kunskapskällan på praktik