Artikeln publicerades 13 januari 2023

Kunskapskällans elever på praktik

Linus Sundberg går är LÄR (Lärlingsutbildning) på Kunskapskällan med inriktning VVS. Lärlingsutbildningen innehåller mycket praktik, vilket passar Linus väldigt bra.

Linus Sundberg

Linus gör sin praktik i en villa strax utanför Sollebrunn. Eftersom villan stått tom en längre tid har alla vattenrör frusit sönder och behöver bytas ut.
Linus och hans handledare är i full gång med att släppa på vattentrycket igen efter flera dagars arbete med rördragning. Luft i rören ställer till det lite, men efter en stund jobbar vattenpumpen som den ska, och kunden har återigen rinnande vatten i sina kranar.

Under årskurs 3 är större delen av utbildningen ute på praktikplats. En till två dagar i veckan är Linus på plats i skolan då grundämnen ska läsas, all övrig tid är det praktik som gäller.

Självklart med praktisk intriktning

För Linus var det självklart att välja en praktisk inriktning. Valet stod mellan elektriker, snickare, fordon eller VVS. Efter att ha gjort sin praktikplats hos en VVS-firma i Sollebrunn där han trivdes väldigt bra, föll valet på just VVS. På samma firma har han sedan gjort större delen av sin praktiktid.

Ibland är det segt att komma upp på morgonen och då är det skönt att bara ha fem min till jobbet, säger han och ler.

Gillade upplägget

Valet av skola var ganska enkelt då Kunskapskällan låg närmast och han gillade upplägget med mycket praktiktid. De specifika VVS-ämnena läser man inte i Herrljunga, utan i Katrineholm. Eleverna får då bo på vandrarhem under några veckor per termin för att lära sig om bland annat värme- och ellära. Förra gången de var i Katrineholm fick de lära sig att göra ett helt badrum med allt vad det innebär.

Vi går tillsammans med andra skolor i landet. Det är en skön gemenskap och roligt att träffa andra VVS-elever.

Under praktiken har Linus varit med många olika handledare och därmed fått testa på många olika saker inom VVS-världen. Nybyggnationer, renovering i privata bostäder och industri har varit deras arbetsplatser.

Att vara på praktik och jobba är det man lär sig mest på säger han, och variationen i yrket gör att det sällan blir enformigt. Alltid dyker det upp nya saker att lära sig.

Efter gymnasieskolan vill Linus börja jobba direkt och få ihop lärlingstimmar. För det gäller att få ihop sina lärlingstimmar och sedan utföra ett branch-prov för att bli en certifierad VVS-montör, och därmed få en bättre lön och möjligheten att jobba på ackord. Att få jobb tror Linus inte vara några större problem, då det saknas VVS-montörer och hantverkare i allmänhet.

Linus Sundberg