Artikeln publicerades 28 april 2023

Kunskapskällans elever

Sista personen ut i vår reportageserie om Kunskapskällans elever är Filippa Hernvall som går andra året på det samhällsvetenskapliga programmet.

Filippa Hernvall

Filippa Hernvall från Mollaryd går andra året på det samhällsvetenskapliga programmet. På högstadiet visste hon inte vad hon ville arbeta med i framtiden och valde därför det naturvetenskapliga programmet (NA). Programmet är en bred och högskoleförberedande utbildning med goda möjligheter att läsa vidare efter gymnasiet. Efter ett år på NA får eleverna välja inriktning. Antingen så fortsätter man att gå NA med mer inriktning på matte och fysik, eller så satsar man på samhällsvetenskap (SA) där religion och geografi är en större del av utbildningen.

Från början var det meningen att Filippa skulle läsa NA alla tre åren, men det höga tempot i ettan gjorde att hon i stället valde SA för att få lite mindre matte.

Jag är glad att det blev SA då de ämnen vi läser nu intresserar mig mer, och jag kommer fortfarande ha bra förutsättningar för att läsa vidare på högskolan utan att läsa upp ämnen efter gymnasiet, säger hon.

Vid valet av gymnasieskola så vann Kunskapskällans mysiga känsla över stadens stora skolor.

Jag har även några äldre vänner som går på skolan sedan tidigare och de är jättenöjda med sitt val. Det kändes tryggt och bra att komma till ett mindre gymnasium där klasserna är små och där alla känner alla, berättar Filippa.

Hon förklarar vidare, att det bästa med att börja gymnasiet var att få ta ansvar för sina studier och att de förbereder dig för högskolan med labbrapporter och så vidare. I högstadiet tyckte Filippa att det var för uppstyrt och man tilläts inte att lägga upp sin skoltid själv.

På Kunskapskällan ansvarar vi själva för att fylla upp och klara de ämnen vi läser, vilket jag tycker är bra.

Vad som händer efter gymnasiet är fortfarande oklart för Filippa. Antingen vill hon läsa vidare på högskola eller jobba ett tag först. Det är att hästar som är Filippas stora intresse och hennes drömyrke är antingen veterinär eller ridlärare.

Filippa Hernvall 2