Artikeln publicerades 16 april 2021

Marie sätter Herrljunga på kartan

Marie Malmquist 

Herrljungas GIS-samordnare Marie Malmquist.

Marie Malmquist är Herrljunga och Vårgårda kommuners samordnare för geografiskt informationssystem (GIS). Marie har bland annat tagit fram Herrljungas tomtväljare, kommunkarta och detaljplankarta i GIS.

Herrljunga och Vårgårda kommuner slog ihop GIS-systemen sommaren 2020 och har en gemensam samordningstjänst sedan 2016.

Jag arbetar mot både Herrljunga och Vårgårda kommuner och det underlättar med ändringar och utveckling när det är ett och samma system för båda kommunerna, säger Marie Malmquist, GIS-samordnare.

Vi har under året sett flera nya funktioner, bland annat Tomtväljaren där kommunens tomter till försäljning presenteras på ett lättöverskådligt sätt.

Jag och kommunarkitekt Emil Hjalmarsson såg potential att presentera lediga tomter på ett mer lättillgängligt sätt. Vidare utveckling av tjänsten kommer att ske genom att medborgare kan reservera tomten direkt online och att reservationen automatiskt förs in i GIS, säger Marie Malmquist.

Den senaste funktionen som har gjorts är att du som medborgare kan se detaljplanen i kommunens digitala karta.

Om du går in på kartan kan du se vilken detaljplan som gäller för din tomt, du kan även se vad som gäller för lediga tomter i kommunkartan, säger Marie Malmquist.

Varför arbetar Herrljunga kommun med GIS?

GIS är system för att samla in, hantera, analysera och visualisera information som är kopplad till en plats. Målet är att det ska vara ett hjälpmedel för kommunen men även för kommuninvånarna. GIS ger bra beslutsunderlag när det geografiska läget har betydelse. Både för personer i vardagen och för oss i kommunen, avslutar Marie Malmquist.

Herrljungas kommunkarta Länk till annan webbplats. når du genom att scrolla ner till sidfoten på kommunens hemsida och tryck på ”karta” eller sök på ”karta”. Där kan du välja olika filter, till exempel detaljplan.

För att nå Herrljungas Tomtväljare Länk till annan webbplats., kan du gå in på kommunens sida och trycka på Bo och leva längst upp i sidhuvudet på kommunens hemsida. Sedan trycker du på tomtväljaren.