Artikeln publicerades 16 juli 2021

Så här mäter vi kvalitet på badvatten

Provtagning av badvatten

Nu på sommaren har vi härligt väder som lockar till sol och bad. I Herrljunga Kommun provtar vi badvattenkvaliteten i Sandsken och vid campingplatsen i Sämsjön 4 gånger under säsongen.

Resultatet av provtagningen kan du hitta på Havs- och vattenmyndighetens hemsida:

Undvik bad vid algblomning

Ibland förekommer det algblomning i våra sjöar som är en massförökning av växtplankton. Viss algblomning kan bilda gifter (toxiner) som kan ge negativa hälsoeffekter hos främst barn och husdjur. Det är därför klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för att inte få i sig vattnet. Mer om detta går även att läsa på Havs- och vattenmyndighetens hemsida: Algblomning Länk till annan webbplats..

Badsäkerhet

När du badar är det även viktigt att tänka på säkerheten. Bada helst inte ensam och simma inte för långt ut från strandkanten. Ska du ut med båten, använd flytväst. På kommunens badplatser finns det livräddningsutrustning som enbart ska användas vid nödsituationer. Om utrustning saknas eller är skadad kan du kontakta kommunen.

Tänk på att räddningstjänst och ambulans ska kunna komma fram på ett snabbt, smidigt och enkelt sätt vid en händelse. Parkera därför enbart på anvisade platser.