Artikeln publicerades 12 januari 2022

Byggstart för Hagens demenscentrum

Första spadtaget Hagen

Måndagen den 10 januari togs det första spadtaget till den byggnation som ska utveckla Hagens demenscentrum i Herrljunga. Inflyttning beräknas ske sommaren 2023.

I dag omfattar Hagens vårdboende 40 lägenheter för demenssjukdom och korttidsverksamhet, vilket bedrivs på fyra enheter. Byggnaden uppfördes 1978, men har genomgått omfattande renoveringar mellan åren 2013–2017.

Med en allt äldre befolkning förväntas också antalet personer med demenssjukdom öka, vilket innebär en stor utmaning för samhället. För att möta kommande behov byggs nu 38 nya boendelägenheter i Herrljunga. RO-gruppen kommer att stå för totalentreprenad av den nya vårdbyggnaden, som kommer bli 4560 kvm fördelat på två plan. På andra våning återfinns administration, personalrum och teknik.

Utbyggnad Hagen

Kommunens projektgrupp, Herrljungas kommunalråd, kommundirektör, och representant för byggföretaget RO-Gruppen. Från vänster; Siv Hagengrinder, Gunnar Andersson, Sandra Säljö, Ior Berglund, Mats Palm, Caroline Fridén, Ulf Wedin och Martin Svennered.

Fokus på människan

Lägenheterna är fördelade på fyra anpassade enheter och på varje enhet finns gemensamhetsytor, kök med matplats, samt utrymmen för administration och teknik. Planlösningen är öppen och lättöverskådlig och är tänkt bjuda in till promenad. Utifrån varje enheter når man en gemytlig innergård, och alla lägenheter har även en egen uteplats.

Huskroppen delas av på mitten med ett torg och en förbindelsegång mot det befintliga Hagen, där ytor har skapats för gemenskap. Här finns rum för avkoppling som fotvård, bad och frisör, men det finns också ytor för att utöva intressen och hobbys.
En inbjudande lounge med braskamin återfinns i hjärtat av torget, där tanken finns att pubkvällar och födelsedagskalas kan ordnas. På torget finns även en rehablokal.

Vi vill bygga en vårdbyggnad som tar oss bort från känslan av institution och istället skapa en hemmalik miljö, säger projektledarna Ulf Wedin och Caroline Fridén.

Utbyggnad Hagen

Så här kommer det färdiga resultatet se ut. Byggnaden kommer mestadels uppföras i trä som utvändigt kommer målas i ockragult, grönt och gråbeige.