Artikeln publicerades 11 oktober 2023

Kylchilla för att få maten att hålla längre

Genom att förvara maten på rätt sätt får du den att hålla längre. Se även till att ha rätt temperatur i kylskåp och frys.

Kylchilla och rädda mat

Kylchilla är ett av de nyord Livsmedelsverket har tagit fram för att vi ska bli medvetna om vårt matsvinn och minska det. Det innebär att vi ska ha 4 plusgrader i kylskåpet för att få maten att hålla så länge som möjligt. I frysen ska det vara -18 grader eller lägre temperatur.

Förvara maten på rätt plats

Ett annat sätt att minska på matsvinnet är att förvara maten på rätt plats.

Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter ska du ställa in i kylskåpet så fort som möjligt. Även många frukter och grönsaker trivs bäst i kylskåpet.

Bröd, banan, citron och lime trivs bäst i rumstemperatur. Torrvaror som mjöl, pasta, ris, socker och gryn vill stå svalt i skafferiet.

Många produkter och färdiga maträtter kan du frysa in för att använda senare. Tillagad mat håller upp till en vecka i kylskåpet.

Livsmedelsverket har utförligare information om du ska förvara frukt och grönt rätt Länk till annan webbplats. samt hur du ska förvara maten rätt Länk till annan webbplats.. De har även information om hur du ska hantera mat, från tillagning till förvaring Länk till annan webbplats.. Dessutom finns det en film om matens hållbarhet i kylskåpet.