Artikeln publicerades 23 augusti 2024

Gemensam upphandling för avfallsinsamling i Sjuhärad

Sjuhäradskommunerna Bollebygd, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda har genomfört en gemensam upphandling för att förbättra insamlingen av mat- och restavfall, returpapper och förpackningar. Den vinnande entreprenören, Nordisk Återvinning, har valts baserat på både pris och hög kvalitet, med särskild hänsyn till miljökrav och arbetsvillkor.

Fyrfackskärl

Vad innebär förändringen för dig?

Från och med 2026 kommer ett nytt system för avfallsinsamling att införas successivt i alla kommuner i Sjuhärad. För dig som bor i småhus eller fritidshus innebär detta att dina nuvarande avfallskärl byts ut mot fyrfackskärl, vilket gör det lättare att sortera avfallet direkt vid hemmet. Detta inkluderar även en elbox för säker hantering av batterier, ljuskällor och småelektronik.

Fördelar med det nya systemet

  • Enklare sortering hemma: Med fyrfackskärl kan du enkelt sortera matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar (metall, plast, glas och papper) direkt vid fastigheten.
  • Miljövänligare avfallshantering: Alla insamlingsfordon kommer att drivas med fossilfria bränslen, vilket minskar miljöpåverkan.
  • Ökad återvinning: Det nya systemet förväntas leda till bättre återvinning och ökad service för dig som invånare.

När och hur?

Den nya entreprenaden startar successivt under 2026, och övergången till fyrfackskärl kommer att vara fullt genomförd i januari 2027.

 

Fakta i korthet:

 

  • Kommuner som berörs: Bollebygd, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.
  • Avtalstid: Till och med september 2031, med möjlighet till förlängning.
  • Vad ingår: Fyrfackskärl för småhus och fritidshus, samt enfackskärl för bland annat flerbostadshus.