Artikeln publicerades 16 september 2024

Josef är ny fastighetschef i Herrljunga kommun

Josef Olsson

Sedan den 25 juli är Josef Olsson ny fastighetschef i Herrljunga kommun och han känner sig väl mottagen.

Det känns jättebra och kul att vara här, jag har känt mig så välkomnad och har träffat så många trevliga människor.

Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du senast kommer från för tjänst?

De senaste två åren har jag arbetat som lokalstrateg i Lerums kommun, då ansvarar man för den långsiktiga planeringen av lokaler i den kommunala kärnverksamheten. Man lägger upp en plan för hur många förskolor man ska ha under de kommande tio åren till exempel.

Innan dess var jag byggprojektledare, jag har jobbat med bygg och fastighet i 22 år, ungefär nio år i privat sektor och resterande tid i offentlig sektor. Jag brukar säga att jag har bott i Sveriges fyra största städer, och så landade jag i Floda till slut där jag bott i elva år nu. Från början är jag ifrån Mariestad.

Vad som fick dig att söka tjänsten som fastighetschef här hos oss?

Jag hade under ganska lång tid umgåtts med tanken på att bli chef, och sen fick jag möjlighet att gå ett chefsförberedande program som Göteborgsregionen håller i där man får en bred inblick i hur det är att jobba som chef i en offentlig förvaltning. Under slutet av programmet så sökte jag den här tjänsten.

Så blev jag kallad på intervju och det kändes som en vinst för mig. Sen blev jag dessutom erbjuden tjänsten, jag avslutade chefsprogrammet på torsdagen, och på måndagen så ringde Emil Hjalmarsson och erbjöd mig tjänsten.

Hur trivs du med att arbeta i Herrljunga kommun?

Herrljunga innebär det här mindre sammanhanget som jag tycker är väldigt positivt, man får en överblick över hur saker hänger ihop, med kortare vägar och man hjälps åt på ett annat sätt än i en större organisation. Man är inte bara i sin fyrkant och struntar i allt annat, utan man löser uppgifter tillsammans. I en större stad är man bara en liten kugge i ett jättemaskineri där alla jobbar i sin bubbla och inte tar ett steg utanför den, för då tar du någon annans jobb.

Vilka är de viktigaste ansvarsområdena för dig som fastighetschef?

Grunduppdraget är ju att förvalta kommunens lokaler, fastigheter, att bibehålla värdet, status och skick. Man jobbar med underhållet och gör nyinvesteringar om det behövs. Vi erbjuder också vaktmästartjänster till verksamheterna. Att arbeta med min personal känns väldigt viktigt för mig.

Vad tycker du är viktigast i ditt ledarskap och hur ser du på din roll som ledare?

Jag vill vara en stöttande chef, jag tror på ett tillitsbaserat ledarskap, det jobbade vi mycket efter i Lerum. Ett nyckelord för mig är ”tillsammans”, att vi löser uppgifterna tillsammans. Vi pratar med varandra, och inte om varandra.

Vad ser du som de största utmaningarna i ditt jobb?

Jag vet inte än, jag betraktar väldigt mycket och lär mig hur allt fungerar, hur Herrljunga kommun fungerar, hur enheten fungerar, lär känna mina medarbetare, att nätverka handlar det mycket om.

Vad för du på din fritid?

Jag har tre barn, mellan 7 och 13 år, och nu kommer ju alla aktiviteter i gång, det är innebandy och basket och yngsta tjejen har börjat rida. Sen har vi hus och trädgård som ju också kräver omvårdnad.

Koppla av försöker jag göra ibland men det är svårt, men jag brukar titta på Formel 1, det är ett jättebra sätt att koppla av tycker jag. Jag läser också böcker och gillar att promenera.