- Startsida
- / Kommun och politik
- / Folkhälsa
Folkhälsa

Foto: Mostphotos
Folkhälsoarbete är ett planerat, systematiskt och målinriktat arbete för att förebygga sjukdom och/eller främja en god och jämlik hälsa hos befolkningen.
Folkhälsoarbete
Det är ett långsiktigt arbete med fokus på att skapa stödjande livsmiljöer och öka frisk- och skyddsfaktorerna för invånarna. Arbetet riktas oftast mot grupper eller hela befolkningen.
I Herrljunga finns ett Folkhälsopolitiskt råd med uppdrag att bevaka och utveckla folkhälsoarbetet i kommunen. En god och jämlik hälsa för människor i Herrljunga kommun är en av rådets övergripande målsättningar.
Utgångspunkten för Herrljunga kommuns folkhälsoarbete är att i samverkan, med kommunernas olika förvaltningar och nämnder, föreningar och organisationer samt andra myndigheter, påverka de samhällsförhållanden och levnadsvanor som skapar hälsa.
Under 2021 kommer folkhälsoarbete främst ha fokus mot tre områden:
- Barn och ungas uppväxtvillkor
- Jämställd, jämlik hälsa
- Trygghetsfrämjande arbete
Det innebär bland annat insatser som att förebygga användning av alkohol, narkotika, doping, tobak, (ANDT). Det innebär också att arbeta för att främja inflytande och delaktighet för personer med funktionsnedsättningar, och att förebygga psykiska besvär, ensamhet och isolering hos personer över 65 år.
Hur arbetar vi med folkhälsa i Herrljunga kommun?
Det pågår ett aktivt arbete med olika insatser för att förbättra möjligheterna för hela befolkningen att ha en god hälsa.
Psykisk hälsa
Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss att må bra och skapar möjlighet för oss att uppnå vår fulla potential. Den psykiska hälsan påverkas av många saker. Den påverkas av ärftlig sårbarhet, vad vi gör, hur vi lever och vad vi är med om, men också av de rättigheter, möjligheter eller begränsningar som samhället och vår omgivning ger oss.
Psykisk ohälsa är något de flesta kommer i kontakt med genom livet, antingen att man själv upplever någon form av psykisk ohälsa eller genom att någon närstående gör det. Det är ett väldigt brett spann med många olika typer av symtom och diagnoser som ingår och som påverkar vardagen på väldigt olika sätt. Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar som ångest eller depression. Det som kännetecknar psykisk ohälsa är att den påverkar välbefinnandet och hur man fungerar i vardagen.
Under vecka 40 bjuder Herrljunga kommun in till en temavecka med föreläsningar och aktiviteter, för att uppmärksamma psykisk hälsa och psykisk ohälsa. Samtliga aktiviteter är kostnadsfria, Alla är välkomna.
Under vecka 40 bjuder Herrljunga kommun in till temavecka med fokus på psykisk hälsa
Program för vecka 40:
Måndag 3 oktober
Frukostföreläsning med fokus på levnadsvanor och fysisk aktivitet. Hälsocoach vid Närhälsan, Linnea Blad, föreläser samt visar enklare övningar att göra själv.
Kostnadsfritt. Alla är välkomna. Anmälan krävs och görs senast 29/9 via mail eller telefon till: herrljunga.kommun@herrljunga.se 0513-17342
Tid: 9.15-10.30
Plats: Gäsene Tingshus, Annelund
Kvällsföreläsning om medberoende. Föreläsningen genomförs av Aleforshemmet. Kostnadsfritt. Alla är välkomna. Ingen anmälan krävs.
Tid: 17.30-19.30
Plats: Aulan Kunskapskällan, centrala Herrljunga
Tisdag 4 oktober
Föreläsning om suicid(självmord), stöd till anhöriga, psykisk ohälsa. Föreläsningen genomförs av Suicidprevention i Väst.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Aulan, Kunskapskällan (centrala Herrljunga).
Ingen anmälan krävs. Öppet för alla.
Torsdag 6 oktober
Föreläsning med fokus på lågaffektivt bemötande med anhörigperspektiv. Föreläsningen genomförs av Anneli Karlsson som är specialpedagog och har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv med människor med stödbehov i alla åldrar. Hon är också förälder till barn med stödbehov. Kostnadsfritt. Alla är välkomna. Ingen anmälan krävs.
Tid: 17.30-20.00
Plats: Kulturhusets utställningssal, centrala Herrljunga
Fredag 7 oktober
Minimässa och föreläsning.
Föreläsningen genomförs av Yayha, en ambassadör vid Hjärnkoll, och handlar om hans upplevelse av migrationsrelaterad stress, depression och familjeåterförening. Minimässa med utställare som visar produkter/tjänster som på olika sätt kan främja psykisk hälsa. Föreläsningen hålls klockan 10.30 samt igen klockan 13.00. Kostnadsfritt. Alla är välkomna. Ingen anmälan krävs.
Tid: 10.00-14.00
Plats: Kulturhusets utställningssal (centrala Herrljunga)