Artikeln publicerades 16 december 2020

Herrljunga kommun på tredje plats i Bästa tillväxt 2020

Trea i hela Västra Götaland. Herrljunga kommun får en bronsplats efter ettan Grästorp och tvåan Bollebygd i rankningen Bästa tillväxt 2020. Priset delas sedan 2007 årligen ut av kreditupplysningsföretaget Syna till den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt.

På illustrationen står det att syna gratulerar Herrljunga kommun till tredje platsen i 2020 års tillväxtindex för Västra Götalands län. 

Diplom för 2020 års tillväxtindex för Västra Götalands län från Syna.

Hur känns det att Herrljunga kommun hamnar på plats tre?

Jättekul! Det är fina resultat av företagen som gjort att vi hamnar i tillväxttoppen i Västra Götaland. Jag brukar ofta lyfta fram våra lokala företag som våra hjältar – de bidrar till arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunen, säger Carl-Olov Holmström, näringslivschef i Herrljunga.

De tre högst placerade kommuner i varje län får ett diplom och en sammanställning av de företag som spelat en viktig roll för kommunens placering. Utdelningen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Det är sammanlagt 27 företag som uppfyller samtliga tre kriterier.

Vad tror du är det som gjort att så många företag uppfyller kriterierna?

Jag tror att en stark bidragande orsak till det goda resultatet, är den mix av olika branscher som vi har i Herrljunga. Att man verkar i en liten kommun kan också ha betydelse, då man ofta känner varandra och kan samarbeta vilket i sin tur ger ringar på vattnet, säger Carl-Olov.

Bästa tillväxt är ingen attitydundersökning utan bygger på fakta. Företaget Syna granskar siffror från företagens bokslut, vilket ger information om hur det faktiskt har gått för näringslivet i Sveriges kommuner. Bred tillväxt skapar stabila regioner. Synas tillväxtindex premierar en stabil utveckling i näringslivet och lyfter fram kommuner där många företag växer.

Hur känns det att så många företag har bidragit till att öka tillväxten i Herrljunga och vad tror du det har för påverkan i framtiden?

Min förhoppning är att företagen kan skapa ännu fler arbetstillfällen framöver här i bygden. Samtidigt är jag realistisk och vet att i dessa Coronatider, är det många som har utmaningar, men jag hoppas att det ska gå bra. Vi är många som vinner på att det går bra för det lokala näringslivet och jag hoppas att det kan locka nya människor att bosätta sig i vår härliga kommun, avslutar Carl-Olov.