Artikeln publicerades 12 januari 2021

Antal nystartade företag har ökat 2020 i Herrljunga

Bolagsverkets statistik visar att andelen nystartade företag har ökat 2020 i Herrljunga. År 2019 var det 36 nystartade företag och år 2020 var det 45. Det är en ökning på 25 procent. Nu finns även ett Nyföretagarcentrum i Herrljunga som ska stödja och hjälpa företag lokalt.

Informationsgrafik som visar att antal nystartade företag i Herrljunga kommun har ökat med 25 procent. År 2019 var det 38 nystartade och år 2020 var det 45. 

Fokus Herrljunga kommer tillsammans med Herrljunga Kommun att bjuda in de nystartade företagen till ett digitalt möte för att presentera kommunen och Fokus, samt att ta del av företagens tankar kring företagsklimatet i kommunen och hur vi tillsammans kan arbeta för att stärka det.

Det känns verkligen bra att det startas företag, varje nytt företag är ett frö som sås och att människor ser en framtid och vill satsa här. Ökningen gör att det finns en möjlighet till att någon skapar sig och förhoppningsvis flera en försörjning. Det stärker också vår fortsatt möjlighet till välfärd i sin helhet, säger Gunnar Andersson, kommunalråd.

Carl-Olov Holmström, näringslivschef tror att ökningen av antal företag beror på coronapandemin.

Jag tror att ökningen i företagsamheten, beror mycket på coronapandemin. Många människor har gått från att ha en idé liggandes i byrålådan till att genomföra den i praktiken vilket ju är oerhört glädjande. Vi behöver fler företag i vår kommun, de utgör en grund för framtida tillväxt och arbetstillfällen samt välstånd för oss alla, säger Carl-Olov.

Nyföretagarcentrum Herrljunga Länk till annan webbplats. ingår i en riksomfattande organisation med syfte att hjälpa och stödja nyblivna företagare. Tillsammans med näringslivet och kommunen arbetar Nyföretagarcentrum för att öka nyföretagandet genom att skapa goda förutsättningar och ett gott företagsklimat. Centrumets syfte är bland annat att kunna hjälpa företag som startar att vara väl förberedda, öka produktiviteten och att vara mer lönsamma.

Carl-Olov tror att Nyföretagarcentrumet kommer ha stor betydelse för bildandet av nya företag.

Jag tror och hoppas att fler vågar komma förbi eller boka digital rådgivning i ett tidigt idéstadium, så att när man väl önskar starta sitt företag, så ska det ske på ett så smidigt sätt som möjligt. Att kunna erbjuda lokal och professionell rådgivning tror jag också kommer att ha stor betydelse i bildandet av nya företag, säger Carl-Olov.

Gunnar Andersson ser positivt på arbetet mellan kommunen, näringslivet och Nyföretagarcentrumet.

För kommunens del är det viktigt att stärka samarbetet med näringslivet ännu mer, vi har som jag ser det ett bra samarbete redan idag, men detta är ett steg i att hjälpa de som vill och är sugna på att prova sina vingar på egen hand. Det är enbart positivt med ett Nyföretagarcentrum, avslutar Gunnar.