Artikeln publicerades 9 juli 2021

Sommarentreprenörer lär sig starta eget

Under fyra sommarveckor har tolv ungdomar i Herrljunga mellan 15–18 år chansen att testa på livet som entreprenör, utveckla sitt ledarskap och starta eget företag. Till sin hjälp får dom en personlig coach, utbildning och ett startkapital. Sommarprogrammet finansieras av kommunen, och håller i trådarna gör Rookie Startups, som är en utbildningsorganisation specialiserad på utveckling av ungas entreprenöriella förmåga.

Axel Evertsson är coach på Rookie Startups i Sjuhärad och arbetar både i Herrljunga och i Borås.

Min roll som coach handlar om att peppa och att finnas där som rådgivare för de här ungdomarna som har som sommarjobb att starta företag och vara entreprenörer under fyra veckor den här sommaren, säger Axel.

Axel ska också finnas till hjälp för ungdomarna när dom stöter på problem.

Det här är ju helt nytt för alla inblandade, även för mig är det mycket nytt säger Axel, samtidigt är det jätteroligt. Det är många nya områden, så jag lägger mycket tid på att fundera ut hur jag ska kunna hjälpa alla. Det är roligt att se alla tackla de utmaningar de ställs inför, och att se alla växa så otroligt mycket.

Förra veckan hade vi kick-off-vecka berättar Axel, vi körde lite på plats, men nästan allt digitalt, det var lite av en utmaning att sitta på Zoom, men fungerade bra!

Axel Evertsson, Rookie Startups

Axel Evertsson är coach på Rookie Startups

Rookie Bakings

Hannah Johansson och Signe Blomdahl har startat Rookie Bakings och bakar fikabröd som de säljer på olika evenemang, på torget och i kyrkan.

Vi ska även stå i ett stall vid en ridlägeravslutning, berättar Hannah.

Även om tjejerna kanske inte satsa på just bakning i framtiden tycker båda att det varit lärorikt att testa på hur det är att driva företag.

Det är roligt att få ta mycket eget ansvar och att vi göra det mesta själva säger Signe.
Jag tycker det är väldigt kul att baka, men jag har väl andra idéer om vad jag vill göra i framtiden, säger Signe. Jag har ändå planer på att kanske driva eget, även om det inte är med bakning, och då är detta en möjlighet att testa hur det är.

Om någon hör av sig så bakar vi gärna till något evenemang eller liknande, tillägger Signe.

Hannah och Signe

Hannah Johansson och Signe Blomdahl har startat Rookie Bakings

Herrljungakassen

Binasa Osmani och Annelie Glad har startat företaget Herrljungakassen. Tanken är att sälja en tygkasse som är gjord av återvunnet material med ett tryck av Herrljunga kommun där både Herrljunga och Annelund är utpekat på kartan.

Dels kommer vi sälja kassen till företag, vi vet redan några företag som vill köpa upp och sälja den, säger Annelie, sen kommer även vi själva sälja den på torget och liknande.

Binasa var först tveksam till att bli sommarentreprenör men när hon hörde att Annelie anmält sig så kändes det kul att testa. Om det blir någon fortsättning är inte tjejerna helt säkra på men dom tycker det är roligt att ha någonting att göra över sommaren.

Det känns roligt att ha någonting att göra, inte bara sitta hemma, avslutar Annelie.

Binasa och Annelie

Binasa Osmani och Annelie Glad har startat företaget Herrljungakassen

  • Hannah Johansson och Signe Blomdahl har startat företaget Rookie Bakings
  • Säljer fikabröd vid olika evenemang
  • Följ dom på Instagram - @rookie_baking

  • Binasa Osmani och Annelie Glad har startat företaget Herrljungakassen
  • Säljer tygkassar med tryck av Herrljunga kommun
  • Följ dom på Instagram - @herrljungakassen
Rookie Startups

Från vänster: Binasa Osmani, Annelie Glad, Axel Evertsson, Signe Blomdahl, Hannah Johansson

Fakta Rookie Startups:

Rookie Startups är en av Sveriges ledande utbildare av unga entreprenörer.
Som sommarentreprenör får du en fantastisk chans till personlig utveckling. Du får under fyra veckor utbildning, daglig personlig coachning och ett startkapital för att starta upp ett eget hobbyföretag. Under dessa veckor får du ett team, hjälp att komma på en affärsidé, utveckla en affärsplan, hitta din första kund och få fart på din verksamhet. Alla pengar du tjänar i ditt företag får du behålla som lön.