Artikeln publicerades 22 september 2021

Herrljunga på plats 11 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet

Illustration med nummer 11 och fyrverkerier 

Herrljunga tar 11-platsen i Svenskt Näringslivs ranking för företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Herrljunga hoppar ner ett steg från föregående år då kommunen placerade sig på plats 10.

Glädjande, att vara nummer 11 i hela Sverige är fantastiskt och något vi är väldigt stolta över. Tillsammans med Vårgårdas förstaplacering så visar det på vilket starkt företagsklimat, för både stora och små företag, som det finns i vår region, säger kommundirektör Ior Berglund.

Vi är oerhört nöjda med vår placering som är den näst bästa någonsin. Konkurrensen är stenhård men vi visar med årets undersökning att vi befäster en placering runt 10–11-strecket, säger Carl-Olov Holmström, näringslivschef i Herrljunga.

Stark placering i kategorin ” Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare”

Herrljunga placerar sig bäst i kategorin ” Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare” där kommunen ligger på 15 plats och klättrar 9 placeringar.

Jag gläds åt att vi har fortsatt förbättra vårt resultat kring dialog mellan företagare och kommunens beslutsfattare och att vi nu är på 15 plats. En god dialog är grunden till förståelse och samverkan och för att vi ska kunna fortsätta utveckla en stark näringslivskommun, säger Gunnar Andersson, kommunalråd i Herrljunga.

Kategorin ”Information till företag” förbättrar Herrljunga sig mest från föregående år. Från placering 52 till årets 23-plats.

Information till företag är den största positiva förändringen. Där vi har tagit ett jättekliv på 29 platser och nu är på plats 23, det är vi stolta över säger Ior Berglund.

Herrljunga tappar placeringar inom kategorin ”Tillgång till kompetens”

Herrljunga har gått tillbaka några placeringar i kategorin ”Tillgång till kompetens” där vi tappar 31 placeringar från föregående års placering. Även kategorin ”Vägnät, tåg- och flyg” tappar kommunen några placeringar, från plats 69 till plats 80.

Största enskilda negativa förändringen är tillgång till kompetens. Tillgång till rätt kompetens är avgörande för både kommunen och företagare, så här har vi ett område att tillsammans arbeta vidare med. Vi ligger fortfarande bra till i rankingen, men det är definitivt ett utvecklingsområde vi måste ta på allvar, säger Gunnar Andersson.

Näringslivschef Carl-Olov Holmström instämmer och lägger till:

Vi måste bli ännu bättre på att stimulera nyföretagandet samt jobba för att vi ska få fler etableringar och därmed fler arbetstillfällen i vår kommun. Just nu upplever vi att siffrorna går åt rätt håll även där, jag tänker då på Pipelifes stora expansion i Ljung. Mycket glädjande och en vitamininjektion för hela vår kommun.

Herrljunga placerar sig också på en hederlig förstaplats i SKR:s kommungrupp ”Lågpendlingskommun nära större stad”.

Det är något som vi inte ska glömma bort, mycket roligt och viktigt att lyfta, avslutar Ior Berglund.

I Sjuhärad placerar sig Herrljunga på andra plats efter Vårgårda som på riksnivå hamnar på en fin förstaplats.

Hela enkätundersökningen och Herrljungas resultat finns att läsa på Svenskt Näringslivs hemsida Länk till annan webbplats..