Artikeln publicerades 18 oktober 2021

Utökat samarbete mellan räddningstjänster

Den 18 oktober tog det tidigare samarbetet mellan räddningstjänsterna i Göteborgsregionen ett nytt steg – ytterligare räddningstjänster tillkom och samarbetet gick in under ett nytt namn:
Västra Räddningsregionen.
Den 5 oktober tillkom även Herrljunga Räddningstjänst i samarbetet som den 18 oktober alltså bytte namn till Västra Räddningsregionen.

Västra Räddningsregionen

Stora räddningsinsatser har påverkat svensk räddningstjänst att tänka om. Nutida och framtida utmaningar kräver större organisationer och möjlighet till samlade insatser. Ett större samarbete bidrar till en mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga att genomföra räddningsinsatser.

En rad stora händelser de senaste åren har visat att svensk räddningstjänst behöver organisera sig i större enheter för att öka sin förmåga att över gränserna använda alla resurser som finns och kunna genomföra omfattande, komplexa och samtidiga räddningsinsatser, säger Daniel Gillesén, projektledare för samarbetet.

Samtliga räddnings­tjänster som ingår i Västra Götalandsregionen kommer förbli egna organisationer som behåller sina namn, sin egen identitet, och sitt eget myndighetsansvar. Det är själva styrningen av pågående räddningsinsatser och beredskap genom en övergripande ledning som via avtal samlas under namnet Västra Räddningsregionen.

Vi tror att det här samarbetet bidrar till att göra Herrljunga kommun ännu tryggare, säger
Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga, men det går också oss en större möjlighet att förstärka övriga räddningstjänster i regionen och ge support till dem då vi samlar våra resurser.

För dig som medborgare och ringer nödnumret 112 märks inte detta på annat sätt än att samtalet också samtidigt hanteras av operatörer från Västra Räddningsregionen, så att rätt resurser kan larmas och att hjälp i vissa fall kan påskyndas.

Vill du läsa mer om samarbetetet klicka här;
https://www.rsgbg.se/om-oss/vastra-raddningsregionen/ Länk till annan webbplats.

Kontaktvägar i Västra Räddningsregionen för media och allmänhet;
Via vår växel 031-335 26 00 (dygnet runt). Information för press finns också i RSG:s pressrum: https://news.cision.com/se/raddningstjansten-storgoteborg Länk till annan webbplats.