Artikeln publicerades 20 juli 2022

Vilma driver företag på sommarlovet

Vilma Lundkvist

I år är det UngDrive Academy som håller i programmet för ferieentreprenörer, där elever födda 2004–2006 driver företag på sommarlovet. I Herrljunga kommun är det i år nio ungdomar som jobbar som ferieentreprenörer. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett startkapital får alla deltagare starta upp sina affärsidéer som de förverkligar under sommarlovet.

Vilma Lundkvist är 15 år och till hösten börjar hon på teknikprogrammet i Borås. På fritiden går hon till gymmet fem dagar i veckan, spelar lite golf och gillar att hänga med kompisar. Under detta sommarlov är hon ferieentreprenör, och producerar hemmagjord ekologisk granola.

Hon beskriver sig själv som en driven tjej som gillar utmaningar och har en törst av kunskap.

Jag tycker det är jättekul att lära mig grejer och få nya perspektiv på saker och ting, säger Vilma.

Hur kommer det sig att du ville bli ferieentreprenör?

Jag valde att bli ferieentreprenör då det är en meriterande kunskap för framtida yrken och projekt. Jag tyckte även det verkade intressant och något jag funderat på sen åk 8.

Hur kom du på affärsidén att sälja granola?

Innan kickoffveckan startade hade jag ett hum om vad jag ville göra, granola var en av dem, berättar Vilma. Först ville jag göra ett förmedlingsföretag av tjänster mellan unga och privatpersoner samt företagare för att öka arbetsmöjligheter bland unga. Men det kändes för stort att genomföra under en sommar och jag valde i stället att göra granola. Det kändes som ett bra första företag där jag kunde lära mig det grundläggande om företagande, säger Vilma.

Är det något som utmärker din granola?

Det som utmärker min granola skulle jag säga är att den är hemgjord, ekologisk och framför allt gjord med kärlek. Den som äter granolan ska få en så bra start på morgonen att man kan göra skillnad, och världen till en bättre plats, säger Vilma. Den är dessutom lite billigare än i de vanliga matbutikerna.

Vart säljer du den?

Just nu går jag inte och knackar dörr längre, utan går bara på beställningar via sociala medier. Jag säljer min granola i Herrljunga. Det går bra med beställningar utanför Herrljungaområdet också, men alla som beställer får hämtar den hos mig, säger Vilma. Jag finns på både Facebook (Granola’s ungdrive) och Instagram (granola’s_ungdrive).

Hur går det med försäljningen?

Försäljningen går bra, redan innan jag började göra granolan hade jag fått tio beställningar. Jag har även fått fler beställningar från tidigare kunder. Så om någon vill köpa finns jag på de sociala medierna ovan, säger Vilma.

Vad har du lärt dig hittills av att driva eget företag?

Det första jag lärde mig av att starta eget var att inget går som planerat och att vägen inte är rak. Jag har fått tänka om många gånger och lösa problem på många olika sätt, det gäller att vara kreativ, säger Vilma.

Är detta något du skulle vilja fortsätta med?

Att driva företag är något jag vill fortsätta med i gymnasiet. Jag har tänkt att starta uf-företag fast med vänner nästa gång, avslutar Vilma.

De nio som i år startat egna företag och är ferieentreprenörer i Herrljunga är:

 • Granola´s – Drivs av Vilma Lundkvist
  Tillverkar hemmagjord ekologisk granola
 • Allt i all tjänst – drivs av Julia Pehrson och Leila Dzananovic.
  Är barnvakter, kattvakter, hundvakter eller husvakter.
 • Herrljunga Trädgårdstjänst – drivs av Jonathan Aleryd och Filip Andersson.
  Utför av olika trädgårdstjänster, gräsklippning, trimning, plantering av blommor med mera.
 • EMS Biltvätt – Drivs av Melvin Jensen och Erik Linderoth.
  Tvättar bilar invändigt och utvändigt.
 • Café Sämsholm – Drivs av Erik Bernehäll och Saga Karakas.
  Bedriver sommarcafé i Sämsholm.

Fakta UngDrive: Som deltagare i UngDrive Academy får man ett startkapital på 2 500 kronor som man får behålla. Man får ingen lön utöver det, men alla pengar man tjänar på sitt företag är ens egna. Det finns alltså ingen gräns för hur mycket man kan tjäna, utan det är helt upp till en själv och ens företag. https://ungdrive.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.