Kontaktfamilj

En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem vanligtvis var tredje helg. Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut. Ibland är det barnen som behöver stöd och ombyte i miljön, ibland är det en förälder som behöver avlastning.

Det finns många olika anledningar till att ett barn kan behöva en extrafamilj med stabila och trygga vuxna. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utvidgat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt. Det är ett mycket uppskattat stöd för många barn och deras föräldrar och kontaktfamiljen blir ofta viktiga personer i barnets liv.

Stödet av en kontaktfamilj kan fås från det att barnet är ungefär tre år ända upp till övre tonåren. Vanligast är att det rör sig om några års tid.

Behöver du en kontaktfamilj?

Har du och ditt barn behov av en extra familj som stöd att träffa ibland? Vill ni ha en kontaktfamilj? Har ditt barn någon funktionsnedsättning har ditt barn särskilda rättigheter och du du vänder dig till LSS-handläggarna för att ansöka om insats. För dig som behöver avlastning där ditt barn inte har någon funktionsnedsättning så kontaktar du socialsekreterare barn och unga.

Vill du bli kontaktfamilj?

För att vara kontaktfamilj behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att ni har en stabil livssituation samt har tid, plats och engagemang för att ta hand om ett barn. Om du och din familj vill bli kontaktfamilj görs en utredning av er situation, hembesök och kontroll i olika register. Detta för att bedöma om ni passar för uppdraget och motsvarar de krav som socialtjänsten ställer på en kontaktfamilj.

För att bli kontaktfamilj hos oss i Herrljunga Kommun kan du skicka in en intresseanmälan via vår e-tjänst:

Intresseanmälan kontaktfamilj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller så ringer du oss - kontaktuppgifter finner du nedan.

Vi ser fram emot att höra från dig!