Artikeln publicerades 2 juli 2021

Misstänkt telefonbedrägeri - lägg på luren

Lägg på luren tips mot bedrägeriförsök från polisen se information i länkad PDF.

Kommunen har fått in tips om misstänkta bedrägeriförsök mot företagare i kommunen. Sommaren är en tid då bedrägeriförsök ökar, både vad gäller företag och privatpersoner. Tänk på att vara skeptisk när någon okänd ringer för att inte råka illa ut.

Tänk också på att seriösa företag, myndigheter, kommuner och organisationer aldrig tar kontakt och ber dig att logga in på bankdosa eller lämna ut siffror.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer på Polisens hemsida om telefonbedrägeri Länk till annan webbplats.. Ladda ner Vykort som påminnelse hur du ska agera vid bedrägeriförsök Pdf, 1.2 MB. (från Polisen).