Artikeln publicerades 6 september 2024
Screening av hörselnedsättning hos äldre i Herrljunga kommun
Under förra året deltog Herrljunga kommun i ett projekt för att förbättra livskvaliteten hos äldre genom att identifiera och behandla hörselnedsättningar. Projektet, som drivs av Hörselverksamheten i Västra Götalandsregionen, fokuserar på äldre som bor på särskilt boende eller har hemsjukvård. Syftet är att tidigt upptäcka obehandlad hörselnedsättning och erbjuda stöd till hörapparatanvändare.
Hörselnedsättning påverkar förmågan att delta i sociala aktiviteter och kan leda till isolering och försämrad livskvalitet. Genom uppsökande insatser och hörselscreening med ett enkelt online-test, har man redan identifierat ett stort antal äldre med behov av hörselvård. En viktig del av projektet är också att utbilda personal inom äldreomsorgen om hörselnedsättning och hur de bäst kan stötta äldre med hörselproblem. Detta ska bidra till bättre kommunikation och ökad medvetenhet om hörselvårdens betydelse.
Inledningsvis fick vi på Hemgården studiebesök av audionomer, säger Johanna Löfgren, enhetschef på Hemgården i Herrljunga, som bland annat tittade på ljudmiljön som ett första steg för att bättre kunna förbereda kommande insatser. Kunskaperna från dessa besök har även tagits i beaktning vid renoveringar på Hemgården, till exempel vid måltider och i gemensamma utrymmen som vardagsrum.
I nästa skede utbildades tre hörselombud som genomförde frivilliga screenings för de personer som önskade delta, berättar Johanna. Därefter hölls en workshop med samtlig omvårdnadspersonal. Denna workshop handlade både om bemötande av personer med hörselnedsättning och viss teoretisk grund, genomgång och självtestning av hörsel samt hjälpmedel och användandet av dessa. En mycket givande dag som gav både eftertanke och kunskap.
Med initiativet hoppas man inte bara kunna motivera fler att söka hörselvård utan även ge direkt stöd till de som använder hörapparater, vilket kan göra stor skillnad i deras vardag. Tanken är att arbeta vidare med detta i kommunen för att bredda perspektivet till fler äldre då detta skapar en bättre livskvalité.