Föreningsbidrag

Syftet med Herrljunga kommuns föreningsstöd är att bidra till föreningslivets aktivitet och utveckling. De kommunala stödens ändamål är att hjälpa föreningslivet att bibehålla sin verksamhet samt möjliggöra en fortsatt utveckling av verksamheten i linje med fasstälda politiska mål.

Ansök om bidrag

Du ansöker om bidrag via Föreningsregistret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du ansöka om aktivitetsstöd, drift och lokalstöd samt stöd till investerinar och satsningar.

Kommunala bidragsformer

Det finns sju stycken föreningsbidrag att söka i kommunen:

Det finns flertalet olika stöd att söka hos organisationer och studieförbund som du kan läsa om på sidan Övriga stöd och bidrag.

Utbetalning

Stöd betalas endast ut till den sökande förenings registrerade post- eller bankgiro.

Utbetalning av de löpande stöden sker inom 3 månader från sista ansökningsdag för respektive stöd såvida inte särskilda skäl föreligger. Exempelvis då fördjupad kontroll vidtagits.

Krav för att få bidrag

För att vara bidragsberättigad behöver föreningen vara registrerad i Herrljunga kommuns föreningsregister och bedriva verksamhet i Herrljunga kommun. Tryck på checklistan nedan för att se samtliga kriterier.

Checklista med alla kriterier

För att vara bidragsberättigad behöver föreningen uppfylla följande kriterier:

  • Driva en idell verksamhet och vara minst 10 medlemmar i åldern 7-25. (Undantag gäller föreningar som söker driftstöd för samlingslokal, stöd till kulturarrangemang-/projekt och för särskilda investeringar och satsningar).
  • Tagit fram interna regler och stadgar genom en styrelse som gestår av minst tre personer och revisor.
  • I stadgarna ska det tydligt framgå att alla har rätt att bli medlemmar i föreningen och delta i verksamheten.
  • En godkänd förening och bedriva av kommunen godkänd verksamhet.
  • Vara uppbyggd på demokratiska principer
  • Ge alla oavsett kön, religiös tillhörighet samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter att delta.
  • Ha ett organisationsnummer och ett bank- eller plusgironummer. Detta krävs för att bidrag ska kunna betalas ut till föreningen.
  • Vid barn- och ungdomsverksamhet vara fullkomligt fri från alkohol och andra droger.
  • För att erhålla aktivitetstöd ska föreningen ha en alkohol- och drogpolicy samt en utsedd droginformatör. Föreningen, ska även i sin verksamhetsberättelse redovisa vad man under året gjort i drogpreventivt syfte.
  • Föreningar som under föregående år sökt stöd hos kommunen genom avtal eller löpande stöd, såsom aktivitetsstöd eller driftstöd ska senast 1 maj inkomma med följande handlingar.
    (om förening har årsmöte efter 1 maj) ska detta meddelas vid ansökan och inkomma med handlingar efter det att årsmöte har hållits.)
    - Verksamhetsberättelse
    - Verksamhetsplan
    - Ekonomisk berättelse, resultat och balansräkning, bestyrkt
    - Revisionsberättelse
    - Årsmötesprotokoll
  • Uppdatera uppgifter i föreningsregistret.
    En årlig översyn av uppgifter i föreningsregistret är viktigt.
    Föreningen ansvarar för uppdatering av uppgifter i föreningsregistret, för styrelse, kontaktperson, organisationsnummer, bankuppgifter.
    För barn.- & ungdomsföreningar ska utsedd droginformatör stå med.
  • Policydokument som föreningar har kan laddas upp på föreningens sida i föreningsregistret.
    - Jämställdhetspolicy (gäller från och med 2023-01-01 för föreningar som söker stöd eller som har stödavtal med kommunen.)

För föreningar som har barn och ungdomsverksamhet, anordnar eller medverkar i arrangemang för barn och ungdomar.

  • Utdrag från belastningsregistret
    Föreningar som kommer i kontakt med barn och unga i föreningar kan via polisen söka utdrag från beslastningsregistret för föreningar. Denna visas upp för föreningens styrelse.
  • Alkohol och drogpolicy Öppnas i nytt fönster. dokument laddas upp på föreningens sida i föreningsregistret.
    I föreningens verksamhetsberättelse ska föreningen redovisa vad man under året gjort i drogpreventivt syfte.
  • Jämställdhetspolicy/värdegrundspolicy - ett krav för utbetalning av stöd från 2023 är att föreningar har en antagen jämställdhetspolicy/värdegrundspolicy eller att man kan visa att man i föreningen påbörjat arbetet eller har jämställdhet/värdegrundpolicy nedskriven i föreningens stadgar.
    - Föreningar som vill arbeta med en redan framtagen jämställdhetspolicy/värdegrundspolicy eller arbeta fram en policy, har möjlighet att anmäla föreningen till utbildningen inom konceptet Utmärkt förening.

Förening som erhåller stöd är skyldig att lämna kommunen sådan insyn i verksamheten att kontroll av stödanvändningen kan genomföras.

Om din förening uppfyller dessa allmänna bestämmelser går du vidare till det stöd som er förening tänkt söka.

På sidan för Kommunala bidrags former nedan kan du läsa mer om respektive bidragsstöd.

Att kontrollera innan du skickar in ansökan

  • Komplett ansökan ska vara kommunen tillhanda senast sista ansökningsdag.
  • Vid försent inkommen ansökan, helt eller till delar, sätts eventuellt belopp ned.
    1-7 dagar för sent. Avdrag 10%
    8-14 dagar för sent. Avdrag 20%
    15-21 dagar för sent. Avdrag 30%
    22-28 dagar för sent. Avdrag 40 %
    Ansökan som inkommer mer än 28 dagar för sent. Då utbetalas endast 35% av det uträknade bidraget ut, som beräknats på de uppgifter föreningen lämnat in.
  • Uppgifter om när bidragen är öppna för ansökan hittar du i föreningsregistret. Om du vill göra en senare ansökan kontaktar du handläggare.
  • Ha en alkohol- och drogpolicy samt en utsedd droginformatör. Föreningen ska även i sin verksamhetsberättelse redovisa vad man, under året, gjort i drogpreventivt syfte.

Granskning och kontroll

Föreningens styrelse ansvarar för inlämnade uppgifters riktighet. Varje år kontrolleras ett antal föreningar. De väljs ut av olika orsaker, till exempel att ansökan är felaktigt ifylld, att föreningen uppvisar en stor ökning av antal aktiviteter eller genom slumpen.

I särskilda fall, och efter beslut av kommunstyrelsen, kan kommunen i efterhand kontrollera grund för ansökan i upp till tre år från ansökningsdatum räknat.

Vid en kontroll ska allt material, föreningen innehar, ställas till kommunens förfogande. Om det visar sig att felaktiga uppgifter lämnats eller brister i ansökan, kan föreningen i vissa fall bli avstängd eller få krav på återbetalning.

Återbetalning av stöd kan krävas om:

  • stödet har beviljats på grund av felaktiga uppgifter.
  • stödet inte används för det ändamål det beviljats för.
  • mottagaren inte inlämnar sådana handlingar och andra uppgifter som begärts in från föreningen.

Rättelse och omprövning

Ändring av beslut kan ske genom rättelse eller omprövning. Beslut som innehåller uppenbar oriktighet till följd av skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende får rättas av den som meddelat beslutet.
Omprövning av beslut får ske om beslutet är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av annan anledning är uppenbart felaktigt. Beslut om rättelse eller omprövning fattas av det organ som har meddelat beslutet. Beslut till nackdel för förening får inte fattas förrän föreningen getts möjlighet att yttra sig.

Missbruk/misskötsel

Missbruk eller lämnande av oriktiga uppgifter kan medföra att föreningen stängs av från fortsatt stödgivning. Eventuell prövning och tolkning av dessa regler förs av Kultur- och fritidsenheten.