Brudföljet och offerstenen i Hov

Brudföljet är ett gravfält från järnåldern, beläget i Hovs socken i Herrljunga kommun.

Brudföljet

Hov lär under hednatiden varit en betydande offerplats.

Gravfältet brudföljet ligger fint inne i skogen och består av tre domarringar, fem stensättningar och över 30 resta stenar. En del av stenarna verkar vara ordnade efter något slags system.

Ett gravfält i formation av ett antal resta stenar har gett namnet Brudföljet. Stenarna står som om de vore människor i ett följetåg med brudparet tillsammans med vigselförrättaren i täten.

I en sägen går ett brudfölje över platsen. Plötsligt slog åskan ner och alla ska därmed ha blivit förvandlade till sten. I en annan sägen var det ett följe av troll som passerade över platsen. När bröllopsklockor från en närbelägen kyrka ringer förvandlas trollen till stenar, som är de stenar som finns på platsen.

Gravfält och offerstenen

På motsatt sida av vägen vid parkeringen för Brudföljet finns ytterligare ett gravfält. Området ligger i vacker lövskog.

Kanske var det kring Offerstenen som ligger ca 150 m söder om Brudföljet, som man på sin tid höll högtidsritualer åt Oden, Tors och Frejs ära.
Offerstenen har över 200 skålgropar även kallad älvkvarnar.

I närheten ligger Hovs hembygdsstuga. Här utgår kortare vandringsleder i området, lederna kallas skattegårdsleden Länk till annan webbplats..