Gäsene Tingshus - Ett unikt bevarat Tingshus & byggnadsminne från 1700-talet

Gäsene Tingshus i Ljung med tingshusklockan på gaveln och Härads stenen i förgrunden. Foto: Ragnvald Åberg, Gäsene Tingshus

Gäsene Tingshus i Ljung med tingshusklockan på gaveln och Härads stenen i förgrunden. Foto: Ragnvald Åberg, Gäsene Tingshus

Ett besök på Gäsene Tingshus tar dig tillbaka till 1700 talet då nedre våning av huset byggdes. Ta del av en intressant historia och beskåda den välbevarad tingssalen från 1776. Ett spännande besöksmål där du möter den intressanta historien om tingshuset och om lag och ordning förr i tiden !

Gäsene Tingshus

Några historiska glimtar

Ljungorten har varit boplats och begravningsplats sedan stenåldern. Domarringar och gravfält vittnar om detta. Enligt vad som framgår av gamla domböcker var tingsplatserna under de första decennierna av 1600 talet ambulerande inom häradet. Vid tinget den 19 juni 1644 anges Ljung för första gången som ”rättan tingsstad”.

1753-1775 hölls tingen på annan plats, även utanför häradet. Men det lär på platsen ha funnits ett par tingshus i trä. Efter ett beslut av Kungl Maj:t påbörjades 1774 uppförandet av den nuvarande byggnaden (första våningen), som togs i bruk för sitt ändamål den 2 oktober 1776. Byggnaden var från början i ett plan men år 1823 påbyggdes övervåningen av trä, varvid rättens sessionssal flyttades en trappa upp. En veranda byggdes till år 1898 men togs bort vid restaureringen 1957.

En man sitter häktad

1898 sitter en man fängslad i häradshäktet men lyckas med hjälp utifrån att såga sig genom takets bjälklag upp i övervåningen och rymma. Hålet i cellens tak finns fortfarande kvar att beskåda. På väggarna i Häradshäktet finns också ”klotter” utförd av personer som suttit häktade.

Sista tinget

Gäsene Tingshus har använts oavbrutet som tingslokal för Gäsene Härad från 2 oktober 1776 till 4 december 1947, varefter Gäsene Härads tingslag uppgick i nybildade Borås Domsaga. Tingshuset inköptes av Gäsene kommun och planer fanns på att modernisera huset och bygga om det för att användas i den kommunala förvaltningen. Dock visade det sig bli för dyrt och istället förordades rivning.

Tingshuset bevarades.

Gäsene hembygds och Fornminnesförening bildades 9 december 1953 med målsättningen att bevara Tingshuset för framtiden. Gäsene Kommun överlämnade förvaltningen av Tingshuset till Stiftelsen Gäsene Tingshus 1957.

Bottenvåningen har än i dag sin ursprungliga utformning från 1776 och är i dag ett ”Tingsmuseum” där större delen av inredningen är original från 1776.

Uthyrning

På övervåningen finns en modern Fest och Konferensanläggning som inrymmer kök och två samlingslokaler, en stor lokal för upp till 100 personer och en mindre lokal för upp till 15 personer, dessa hyrs ut för både enskilda och offentliga sammankomster.
Lokalen har WiFi, projektor för uppkoppling till dator, en ljudanläggning med trådlös mikrofon och handsfreemygga. Lokalen är också utrustad med hörslinga.
Mörkläggningsgardiner finns för den som vill ordna foto- eller filmvisning i lokalen.

Mer information om Fest och Konferensvåningen samt kontakt för hyra finns på Gäsene Tingshus hemsida: gasenetingshus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt på Facebook:Gäsene Tingshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guidade visningar

Tingshusmuseet är öppet för guidad visning efter förhandsbeställning. Visning kan också beställas vid bokning av Fest och Konferensvåningen.

Hjärtligt välkommen till Gäsene Tingshus!