Artikeln publicerades 21 februari 2023

Carina är ny bibliotekschef i Herrljunga

Den 13 februari tillträdde Carina Svensson Harju tjänsten som bibliotekschef i Herrljunga. För henne är miljön välkänd då hon länge arbetat som bibliotikarie på biblioteket.

Carina Svensson Harju

Jag har arbetat som bibliotekarie på Herrljunga bibliotek i många år och har jobbat med flera olika saker, berättar Carina. Jag har bland annat jobbat med att marknadsföra bibliotekets verksamhet, jobbat med IT-frågor, både gentemot bibliotekspersonalen och våra besökare, jobbat med verksamhet som riktar sig till användare som har särskilda behov och med våra publika arrangemang.

Vad ser du fram emot i din nya roll?

Herrljunga bibliotek är inne i ett spännande utvecklingsskede och jag kände att jag ville få möjlighet att vara med och påverka det arbetet, säger Carina. Inom kort kommer vi att flytta vår barnavdelning till större ytor vilket innebär att även de andra avdelningarna flyttas. Det blir en rockad, kan man säga. Vi får nu möjlighet att se över biblioteksmiljön och skapa ett uppdaterat bibliotek.

Vi går också in i ett ökat samarbete med de övriga biblioteken i Sjuhärad under namnet Knallebiblioteken. ”Mer för fler” är vårt motto. Och så ser jag fram emot få arbeta närmare fritidsverksamheten och besöksnäringen i vår nya kultur- och fritidsavdelning.

Finns det några utmaningar?

Under corona-perioden märkte vi, på samma sätt som andra delar av kultursektorn, en nedgång i antal besökare och utlån. Vi har inte riktigt nått tillbaka till samma nivå som före pandemin, även om vi under de senaste månaderna märkt att det vänt i en positiv riktning. Vi behöver jobba på att möta upp nya behov och förväntningar för att fortsätta vara relevanta och tilltalande för våra besökare. Det är ett spännande utvecklingsarbete vi har framåt, säger Carina.

Vad tycker du är viktiga egenskaper som ledare?

Det är viktigt att vara lyhörd och jag tycker det är viktigt att få både medarbetare och verksamhet att utvecklas. ”Våga vilja växa”, säger ganska mycket. Man behöver en miljö med tillräckligt mycket trygghet så att man vågar ta modiga språng till utveckling och förändring, avslutar Carina.

FAKTA

Namn: Carina Svensson Harju

Aktuell som: Ny bibliotekschef

Ålder: 54

Bor: I Rydboholm

Familj: Maken Jorma och sibiriska katten Atlas.

Intressen: Böcker, trädgård, djur och natur.