- Startsida
- / Bo, bygga och miljö
- / Bygga nytt, bygga om och bygga till
- / Strandskydd
Strandskydd
Strandskydd gäller vid hav, sjöar och vattendrag och omfattar både land- och vattenområdet. Normalt gäller skyddet 100 meter från strandlinjen men i vissa känsliga områden är strandskyddet utökat. I Herrljunga kommun kommun är strandskyddet utökat till 200 meter för Sämsjön, Mollasjön, Sandsken, Stensjön.
I den interaktiva kartan kan du söka på din adress och se om den ligger inom strandskyddat område.
Strandskyddets syfte och historik
Strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken är en lag vars syfte är att stärka allemansrätten vid vattendrag, sjöar och hav. Syftet är att alla ska kunna ta sig ner till strandområden och inte bara de som äger marken. Dessutom skyddar strandskyddet växter och djur både kortsiktigt och långsiktigt.
Inom strandskyddade områden är det bland annat förbjudet att uppföra nya byggnader eller anläggningar, ändra byggnader eller byggnaders användning, gräva eller förbereda för byggnationer eller väsentligt förändra livsvillkoren för djur- och växtlivet.
Tack vare strandskyddet kan vi promenera, bada, fiska, åka skridskor och stanna vid stranden med båt. Strandskyddet gör också att djur och växter kan fortsätta leva i sin miljö.
Strandskyddet kom till på 1950-talet och gav länsstyrelsen möjlighet att utse områden med strandskydd för att trygga allmänhetens tillgång till platser för bad och friluftsliv. Det generella strandskyddet infördes 1975 och gäller alla strandområden vid havet, insjöar och vattendrag.
Sedan 1994 syftar strandskyddet även till att skydda stränderna på grund av deras stora betydelse för den biologiska mångfalden. Strandskyddszonen omfattar både land och vatten, inklusive undervattensmiljön. Den utgår från strandlinjen och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet.
I Herrljunga kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som ansvarar för strandskyddsfrågor. För att kunna medge dispens från strandskyddet krävs särskilda skäl och dispens får endast ges om det är förenligt med strandskyddets syften.
Information till fastighetsägare
Inom strandskyddat område får du inte:
- bygga nya byggnader, till exempel bostadshus, carport, gäststuga, växthus
- ändra byggnaders utformning om det avhåller allmänheten, till exempel genom tillbyggnader eller sätta in stora fönsterpartier
- ändra byggnaders användning om det avhåller allmänheten, till exempel bygga om förråd till fritidshus eller båthus till bastu
- avhålla allmänheten exempelvis genom att anlägga en brygga, utöka tomten med anlagd gräsmatta, rabatter eller staket
- gräva eller göra andra förberedelsearbeten exempelvis schakta, spränga eller fälla träd
- göra en åtgärd som påtagligt förändrar naturen för växter och djur, till exempel anlägga brygga, väg eller utfyllnad
Man kan få dispens om man uppfyller något av de särskilda skälen i miljöbalken:
- Platsen är redan tagen i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Mark som tagits i anspråk utgörs ofta av en etablerad hemfridszon eller beslutad tomtplats runt ett bostadshus.
- Platsen är väl avskild från stranden av en större väg, järnväg, bebyggelse eller annan exploatering.
- Anläggningen behöver för sin funktion ligga vid vatten och kan inte placeras utanför strandskyddat område.
- Byggnaden eller anläggningen behövs för att utvidga pågående verksamhet och det är inte möjligt att göra det utanför strandskyddat område.
- Platsen behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddat område.
- Platsen behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Här avses mycket speciella omständigheter. Bestämmelsen kan både tillämpas för allmänna och enskilda intressen, men restriktivitet ska råda vid enskilda intressen.
Köpa fastighet inom strandskydd?
Om du planerar att köpa en fastighet inom strandskyddat område ska du tänka på:
- Det kan hända att en fastighet i strandnära läge säljs med byggnader och anläggningar som inte är lagligt uppförda tillexempel bryggor, soldäck, komplementbyggnader mm. Som köpare ska du vara uppmärksam på vad som gäller när du köper en fastighet inom ett strandskyddat område och undersöka om fastigheten har dispens för utförda åtgärder.
- Som ny ägare till en fastighet kan du bli skyldig att ta bort en olaglig anordning som tidigare ägare uppfört om det inte kan ges dispens i efterhand. Fråga därför alltid om att få se dispensbeslut för byggnader/anordningar om de är uppförda efter 1975.
- På en fastighet inom strandskyddat område räknas ibland bara en del av fastigheten som tomtplats, den yta som är er privata hemfridszon. På resten av fastigheten gäller då allemansrätten.
- Man får inte utöka den privata tomtplatsen och avhålla allmänheten från att vistas eller passera på allemansrättsligt tillgänglig mark genom att exempelvis ta mer yta i anspråk som trädgård, sätta upp staket, plank, skyltar, blomkrukor eller andra anordningar.
Sök dispens om du vill bygga eller ändra
Du måste ansöka om dispens från strandskyddet om du ska bygga eller göra åtgärder som kan påverka strandskyddets syften. För att få dispens från strandskyddet får den planerade åtgärden inte försämra för friluftslivet eller för växt- och djurlivet. Du måste också ha särskilda skäl, enligt Miljöbalken.
Det krävs exempelvis dispens om du vill göra något av följande:
- Uppföra nya byggnader. Det gäller även husvagnar som räknas som byggnader om de står kvar på samma ställe under en längre tid.
- Ändra byggnader eller byggnaders användning så att allmänheten inte kan nå ett område som annars hade varit tillgängligt för alla.
- Anlägga staket, flaggstänger eller planteringar som skapar intryck av ett privat område och håller allmänheten borta från ett område som annars hade varit tillgängligt för alla.
- Gräva, schakta eller fälla träd för att förbereda för byggnader eller anläggningar.
- Väsentligt förändra livsvillkoren för djur- och växtarter genom att till exempel gräva, muddra och bygga bryggor.
- Byggnader som inte kräver bygglov, till exempel attefallshus och bryggor, kräver ändå dispens från strandskyddet.
Frågor och svar kring strandskydd
Hur söker jag strandskyddsdispens?
Du ansöker om strandskydd via vår e-tjänst, som du hittar under relaterad information längs ner på sidan. Där finns även en blankett att ladda ner eller skriva ut.
Vad kostar det att söka strandskyddsdispens?
Avgift för prövning av strandskyddsdispens är 6 876 kronor (gäller under 2024).
Avgiften tas ut oavsett om beslutet är positivt eller negativt.
Hur lång tid tar det att få beslutet?
Handläggningstiden får vara upp till 6 månader. Normalt kan ett beslut fattas inom 1-3 månader, förutsatt att ansökan är komplett. Handläggare av ärendet kan begära kompletteringar under ärendets gång, vilket gör att handläggningstiden kan ta längre tid. Handläggaren brukar oftast besöka platsen för att bilda sig en uppfattning och fotodokumentera.
Hur länge gäller dispensen?
En beviljad åtgärd ska påbörjas inom två år och avslutas inom fem år. Om dispensens genomförandetid löpt ut behöver du ansöka om en ny dispens.
Behöver du även söka bygglov eller göra en anmälan?
Tänk på att du också kan behöva söka bygglov eller göra en anmälan för din åtgärd. Läs mer på sidan Bygga om, bygga nytt, bygga till.
Strandskyddstillsyn
Kommunen och länsstyrelsen kontrollerar att reglerna om strandskydd följs, det kallas tillsyn.
När vi misstänker att någon brutit mot reglerna om strandskydd startar vi ett ärende. Vi kontaktar då fastighetsägaren. Kommer vi fram till att något strider mot reglerna får personen möjlighet att ansöka om dispens i efterhand. I vissa fall kan kommunen ge dispens, men ibland tillåter inte strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken det. Om dispens inte kan ges fattar kommunen beslut om ett föreläggande om rättelse, vilket också kan kombineras med vite. Vitesbeloppet ska vara är högre än kostnaden för att rätta till felet. Om du följer föreläggandet inom beslutad tid så slipper du att betala vite.
Kommunen är skyldig att anmäla överträdelser inom strandskyddade områden till åklagarmyndigheten. Åklagarmyndigheten kan då välja att åtala den ansvarige.
Kontakt
- Plan- och byggchef/Bygglovshandläggare
- Tobias Holmén
- tobias.holmen@herrljunga.se
- Tfn +46 0513- 171 81
- Bygglovshandläggare
- Fanny Isaksson
- fanny.isaksson@herrljunga.se
- Tfn 0513 - 170 15
- Byggenheten
- bygg@herrljunga.se