Livsmedelshygien

Här kan du läsa om miljöenhetens uppdrag inom livsmedelsområdet. Du kan också läsa om matförgiftning och vad du själv kan göra i ditt egna kök för att undvika att bli smittad.

Kommunerna har, tillsammans med länsstyrelserna och Livsmedelsverket, i uppdrag att kontrollera att det regelverk som finns inom livsmedelsområdet följs. Det handlar i de allra flesta fall om att vi som kontrollmyndighet gör obokade besök på restauranger, butiker, skolkök, äldreboendekök och dricksvattenbrunnar i kommunen. Vi kontrollerar att de som har livsmedelsverksamhet arbetar på ett sådant sätt att livsmedlen är säkra för den som äter dem. Vill du ta del av någon verksamhets livsmedelsrapport, kontakta miljöenheten.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad på någon restaurang i kommunen, så uppskattar vi på miljöenheten om du gör en anmälan om misstänkt matförgiftning. Det går bra att vara anonym, men det underlättar om du anger dina kontaktuppgifter. Du anmäler genom att skicka in blanketten Anmälan om matförgiftninglänk till annan webbplats till miljöenheten. Det går även bra att ringa eller skicka e-post direkt till en handläggare.

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och hemma i köket.

Det finns mycket du själv kan göra för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar. Det här är alltid bra att tänka på att:

  • Sätt in kylvaror, till exempel färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
  • Kylskåpstemperaturen ska vara + 4 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Tillred inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och rå kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt.
  • Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus om det är kallt.