Att ändra eller upprätta en ny detaljplan kan initierats av kommunen, en fastighetsägare eller en exploatör. Processen för att ta fram en detaljplan är väl definierad och syftar till att säkra insyn för berörda och få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt samt att förankra förslaget.
En detaljplan kan tas fram med flera olika förfaranden där standardförfarande är det vanligaste. Det är det enskilda ärendets förutsättningar som avgör vilket förfarande som ska användas.
En planprocess inleds genom att någon ansöker om planbesked eller genom att kommunen tar initiativ till att påbörja ett planarbete. Kommunstyrelsen och bygg- och miljönämnden beslutar om planbesked och om ett planarbete ska startas eller inte.
Mer information om planbesked och om hur du ansöker finns längre ner på sidan under ”Planbesked”.
Vid samråd och granskning samråder kommunen planförslaget med Länsstyrelsen och andra myndigheter, kända sakägare och boende som berörs samt andra som kan ha ett intresse av planförslaget. Syftet med samrådet är att samla in information, önskemål och synpunkter om planförslaget och att väga in dessa tidigt i processen. Utifrån de synpunkter som inkommer under samrådet och granskningen uppdateras planförslaget.
En detaljplan som tas fram med standardförfarande antas av bygg- och miljönämnden. Kommunfullmäktige beslutar om antagande av planer som tas fram med utökat förfarande och som är av principiell betydelse. Kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Om detaljplanen inte överklagas vinner den laga kraft ca 3 veckor efter antagandebeslut. Detaljplanen är då juridiskt bindande och kan börja användas.
För mer information om planprocessen och om övriga förfarande finns på Boverkets hemsida
Länk till annan webbplats..