Artikeln publicerades 29 april 2020

Medborgarskapsceremoni och nationaldagsfirande den 6 juni ställs in

Herrljunga kommun ställer in den årliga medborgarskapsceremonin och nationaldagsfirandet, som var planerat att hållas i samarbete med Herrljunga hembygdsförening vid hembygdsparken på Haraberget den 6 juni.

– Förra året lockade arrangemanget flera hundra deltagare, så med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så ser vi ingen möjlighet att genomföra arrangemanget, säger Gunnar Andersson, kommunalråd. Vi jobbar stenhårt för att minska smittspridning i samhället och i våra verksamheter, och vi följer myndigheternas uppmaningar.

Vid medborgarskapsceremonin uppmärksammas de personer i kommunen som under det senaste året blivit svenska medborgare. De senaste åren har även kulturpris, kulturstipendium och priset till årets ungdomsledare delats ut på nationaldagen.

– Det har blivit en fin tradition, och det har känts bra att vi kunnat arrangera detta tillsammans med hembygdsföreningen, säger Gunnar Andersson. Nu håller vi på att titta på om vi kan ordna en ceremoni under andra former senare i år.

För Herrljunga hembygdsförening så kommer coronaviruset att leda till att arrangemang ställs in.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer, säger Peter Backenfall, ordförande i Herrljunga hembygdsförening. Vi har ju redan ett färdigt program med ett 30-tal aktiviteter, och man får följa i sociala medier om något kan bli av.

– Men något nationaldagsfirande blir det alltså inte. När det gäller midsommar avvaktar vi något innan vi fattar ett slutligt beslut.

Nationaldagsfirande 2019

Nationaldagsfirandet med medborgarskapsceremoni den 6 juni ställs nu in på grund av coronapandemin. Bilden togs vid firandet 2019.