Artikeln publicerades 12 februari 2021

Att tänka på om du reser på Sportlovet

Nu närmar sig sportlovet och många elever och en del av våra medarbetare är lediga. Vi önskar alla ett fint lov under vecka 7 och uppmanar till att fortsätta följa de allmänna råd och rekommendationer som finns för att bryta smittspridningen.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Planera för säkra aktiviteter under sportlovet Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens information vid resor och tillfällig vistelse på annan ort

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, det vill säga att du gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls. Du bör även begränsa nya nära kontakter och umgås i en mindre krets under resan och på resmålet.

Läs hela informationen om resor i Sverige och utomlands på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Om du planerar längre resor Länk till annan webbplats.

Om du och/eller ditt barn kommer hem från en utlandsresa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som reser in i Sverige testar sig för covid-19, testar sig ytterligare en gång fem dagar efter hemresan och stannar hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Om du inte utvecklar symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan du efter det röra dig i samhället men du ska alltid följa de råd och rekommendationer som gäller för alla. Planera därför för att kunna stanna hemma efter inresa till Sverige.

Testa dig så fort som möjligt efter att du kommit till Sverige och testa dig igen fem dagar efter ankomsten

Ta reda på hur du testar dig där du befinner dig genom att besöka webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats.. Om du nyligen har testat positivt för antikroppar rekommenderas du ändå att testa dig efter inresa. Om du testade dig i samband med att du påbörjade resan till Sverige behöver du inte testa dig i samband med ankomsten, men bör fortfarande testa dig på dag fem.

Rekommendationen att testa sig gäller oavsett vilka länder du har besökt. De gäller för barn i förskoleklass och uppåt, men inte yngre barn.

Mer information om inresor till Sverige från utlandet på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet Länk till annan webbplats.

Två personer sitter i en backe i fjällen och fikar

Exempelbild: av hsvall från Pixabay.