- Startsida
- / Kommun och politik
- / Mänskliga rättigheter
- / Våldsprevention
En kommun fri från våld
Herrljunga kommun satsar stort för att främja trygghet och förebygga våld. Under det treåriga projektet En kommun fri från våld skapas strukturer och systematik för ett långsiktigt våldspreventivt arbete.
”Våld kan förebyggas. Det är inte en önskedröm, utan ett påstående baserat på fakta.” WHO: Violence prevention: the evidence
HELA KOMMUNEN KAN ARBETA VÅLDSFÖREBYGGANDE
Under åren 2022–2024 sprids kunskap och metoder i kommunens alla verksamheter och samverkan skapas med näringsliv och föreningar. Barn och ungdomar möts av våldsförebyggande insatser och metoder i skola och förskola. Öppna förskolan utvecklar föräldraskapsstöd utifrån ett våldsförebyggande perspektiv. Alla kommunens chefer utbildas och utvecklar insatser för att främja trygghet och förebygga våld. Ett förebyggande arbete kan nå längre om det sker i samverkan. Därför erbjuds utbildningar även till civilsamhälle och näringsliv för att fånga upp och utveckla det våldsförebyggande arbete som sker där. Allmänheten nås av satsningen genom kampanjer och öppna föreläsningar.
VILL DU VARA MED?
Vad kan din verksamhet, din förening eller ditt företag göra för att vara med och främja trygghet och förebygga våld? Varmt välkommen att kontakta oss för att få veta mer!
Våldsförebyggande arbete
GÅR DET ATT FÖREBYGGA VÅLD?
Våld kan förebyggas. Det är inte en önskedröm, utan ett påstående baserat på fakta. (WHO, 2010)
Våld kan förebyggas genom att vi fokuserar på tre faktorer för förändring:
Våld – att öka kunskapen om sambandet mellan lindrigt och grovt våld. När fler har kunskaper om våld och känner igen lindriga former av våld minskar risken att grövre våld uppstår. Det gäller alltså att börja tidigt, innan våldet är ett faktum.
Genus – att synliggöra samband mellan destruktiva könsnormer och våld. I många sammanhang accepteras en tuff attityd, ”skojbråk” och att lösa konflikter med våld. Det är särskilt vanligt att killar och män tillåts bete sig så. De normerna behöver utmanas, så att killar och män inte förväntas använda våld.
Aktiv åskådare – att inspirera till att ingripa vid våld, även lindrigt våld. När våld händer finns det ofta många åskådare som ser, förstår eller anar det. Om åskådarna inte gör något kan våldet fortsätta. Därför behöver fler bli aktiva åskådare och lära sig olika sätt att ingripa och markera att våld inte är okej. Det går att agera före, under och efter våld.