- Startsida
- / Näringsliv och arbete
- / Tillstånd, regler och tillsyn
- / Miljöfarlig verksamhet
- / Egenkontroll - Miljöfarlig verksamhet
Egenkontroll – Miljöfarlig verksamhet
Egenkontroll innebär att du ska ha kunskap om vilka risker det finns för miljön och människors hälsa med den verksamhet som du bedriver och hur du ska arbeta för att förebygga dessa. Det innebär också att du behöver ha kunskap om lagstiftningen och de beslut som tillsynsmyndigheten har tagit om din verksamhet.
Egenkontroll gäller för alla
Alla som bedriver en miljöfarligverksamhet berörs av kraven på egenkontroll men om du är en anmälningspliktig verksamhet måste du ha dokumenterat din egenkontroll.
Vad ska egenkontrollen innehålla
Branschorganisationerna kan ibland ha förslag på egenkontrollprogram som du kan använda dig av som stöd när du skapar ditt egenkontrollprogram. Börja med att fundera över vilken påverkan som din verksamhet kan ha på människors hälsa eller miljön både vid vanlig drift och vid driftstörningar och olyckor. Gör gärna en riskbedömning så att du lägger resurserna där de mest behövs.
Exempel på verksamheter som kan leda till risker för människors hälsa eller miljön är buller från transporter eller fläktar, utsläpp till luft, mark eller vatten, hantering av kemikalier, damning, farligt avfall, dagvatten, utsläpp av släckvatten vid en brand, utsläpp av kemikalier eller näringsämnen vid driftstörningar osv.
När du funderat på vilka delar av din verksamhet som innebär påverkan eller risker för människors hälsa- eller miljön så inför du rutiner för att minska på dessa eller har andra planer för hur du ska förebygga dessa. Du behöver även införa kontroller på din verksamhet för så att det inte leder till olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det kan vara bullermätningar, kontroll av invallningen av kemikalier, besiktning av oljeavskiljare, analys av utsläpp till luft och vatten, eller att förvaringen av farligt avfall sker på ett säkert sätt. Det kan även finnas krav i lagstiftningen som innebär att du måste göra dessa mätningar och kontroller för att visa att du följer lagstiftningen eller beslut från tillsynsmyndigheten.
Det som ska finnas dokumenterat på anmälningspliktiga verksamheter är följande:
- Ansvarsfördelning
Exempelvis vem har det övergripande ansvaret, vem vidtar åtgärder och håller rutinerna uppdaterade, vem ansvarar för att utrustningen får underhåll regelbundet, vem kontrollerar verksamheten följer lagstiftningen eller föreläggande och beslut från tillsynsmyndigheter? - Rutiner för kontroll
Vilka rutiner finns för skötsel och underhåll, kalibrering och avläsning av instrument och avvikelserutiner. - Anmälan vid driftstörning
Om driftstörningar uppstår och dessa kan leda till en olägenhet för människors hälsa eller miljön ska du eller den företaget utsett omgående underrätta tillsynsmyndigheten om detta. - Kemikalieförteckning
Du som verksamhetsutövare måste ha en kemikalieförteckning över de kemiska produkter samt biotekniska organismers som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt. En kemikalieförteckning ska innehålla följande:
- Produktens eller organismens namn.
- Omfattning och användning av produkten eller organismen.
- Information om produktens eller organismens hälso- och miljöskadlighet.
- Produktens eller organismens klassificering med avseende på hälso- eller miljöfarlighet.