Budget och skuldrådgivning

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter, eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Herrljungas budget- och skuldrådgivning är till för dig som behöver hjälp med att hitta lösningar på ekonomiska problem.

Våra rådgivare kan exempelvis hjälpa dig med att se över dina skulder och göra en budget eller bara vara någon att prata om din ekonomi med. Syftet med rådgivningen är att dina problem eller frågor ska lösas långsiktigt och inte bara för stunden. Rådgivningen är gratis och budget- och skuldrådgivarna har tystnadsplikt.

Budgetrådgivning

Budgetrådgivning kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om att du vill få en överblick över var pengarna tar vägen eller råd om hur du ska få pengarna att räcka till. En budget ger dig möjlighet att planera, prioritera och göra eventuella förändringar. Syftet är att få en bättre balans i din vardagsekonomin.

Förebyggande råd

Budgetrådgivningen är också förebyggande och förberedande om du till exempel vill börja spara, eller står inför en större investering, till exempel bil- eller husköp. Vill du komma igång själv kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och lägga in dina egna utgifter. Du kan sedan jämföra med Konsumentverkets beräknade kostnader. Om du vill veta ännu mer – för kassabok en månad. Där ser du ger hur du gör av med dina pengar.

Detta kan vi göra tillsammans med dig

 1. Gå igenom dina inkomster och utgifter och ställa samman en budget. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på din hushållsekonomi.
 2. Gå igenom och förklara brev och handlingar som rör din ekonomi.
 3. Ge dig tips på vad du kan tänka på för att få en mer stabil ekonomi.

Skuldrådgivning

Har du svårt att betala dina skulder? Får du påminnelser och inkassobrev? Då måste du göra något! På skuldrådgivningen får du hjälp att se över dina skulder och försöka finna en väg ut ur skuldsättningen. Det är aldrig för sent att försöka ordna upp situationen.

Vi börjar ofta med att ta fram en hushållsbudget, vilket innebär en total genomgång av alla dina inkomster och utgifter, tillgångar och skulder. Tillsammans med dig diskuterar budget-och skuldrådgivaren olika lösningar på dina skuldproblem. Det kan till exempel handla om att:

 • göra upp avbetalningsplaner med dem du är skyldig pengar.
 • få andra betalningsvillkor.
 • lägga förslag om ackordsuppgörelse (det vill säga att du inte betalar hela skulden).
 • förbereda och söka skuldsanering.

För att dessa lösningar ska fungera är det viktigt att alla skulder redovisas och att inte någon glöms bort.

Skuldsanering

Har du så stora skulder att du inte ser någon lösning på ditt problem? Då finns möjligheten att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering betyder att en svårt skuldsatt person kan bli befriad från skyldigheten att betala sina skulder, helt eller delvis.

Du kan få skuldsanering om:

 • du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år.
 • det är motiverat med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
 • du är folkbokförd i Sverige.
 • du inte har beviljats skuldsanering tidigare. I princip kan man bara beviljas skuldsanering en gång i livet.
 • du inte har ett pågående näringsförbud

Du ansöker om skuldsanering hos kronofogden. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig med din ansökan. Rådgivningen är gratis och rådgivarna har tystnadsplikt.