- Startsida
- / Omsorg och stöd
- / Hjälp till barn och unga
- / Dyslexi
Dyslexi
Dyslexi innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats som de ska, men det har ingenting med intelligens att göra.
Dyslexi är ärftligt och vanligare hos pojkar än flickor. Oftast upptäcks besvären i tidig ålder.
Man kan inte helt bli av med sina besvär och även om det kan vara jobbigt att inte kunna läsa och skriva lika fort och lätt som andra, kan de flesta minska sina problem med olika hjälpmedel.
Besvär
Dyslexi kan visa sig på lite olika sätt. Dels kan man ha svårt att skilja på ord och delar av ord när man hör dem. Då har man som regel större problem med att skriva än att läsa. Dels kan man också ha svårare att läsa än att höra information. Tecken på det kan vara att man kastar om bokstäver och siffror när man läser. Det kan även innebära att man hoppar över prickar över bokstäver eller stor bokstav i början av meningar när man skriver.
Om man har dyslexi är det vanligt att man
- läser långsamt och lätt hakar upp sig på orden
- läser snabbt och fel
- utelämnar ord eller vänder på korta ord
- skriver otydligt och kastar om eller utelämnar bokstäver
- har svårt att stava rätt
Stöd och hjälp
Om man får hjälp att öva sina läs- och skrivförmågor kan besvären av dyslexi minska. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten. Talböcker kan också vara till hjälp.
Om man tror att ens barn har dyslexi bör man kontakta barnets lärare och skolledningen.