Nycklabacken

Ett av Västergötlands största järnåldersgravfält, i antalet gravar räknat med högar, domarringar, resta stenar, treuddar, stensättningar och fångstgrop.

Nycklabacken

På detta vackra järnåldersgravfält finns närmare 200 fornlämningar, det är ett av Västra Götalands största järnåldersgravfält i antalet gravar räknat. Den största gravhögen mäter 20 meter i diameter. En av de största stenarna är 3,5 meter hög och sannolikt har de stora stenytorna varit bemålade.

Vacker utsikt över nejden

Du befinner dig på Nycklabacken i Tarsled socken, en mycket vacker gräsbevuxen höjd invid ån Nossan, med en lika vacker utsikt över nejden.
I närheten av Nycklabacken ligger Fölene gamla handelscentrum, där mejeri, affären och kvarnarna låg utmed ån.

På andra sidan ån ligger Fölene medeltida kyrka, här står två av Herrljungabygdens bevarade sju (eller kanske åtta) runstenar. På en gravkulle invid kyrkan finns flertalet stenar där några fortfarande står resta. I området finns flertalet spännande stenar och stensättningar.
Lyssna till en audioguide om Nycklabacken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om Nossan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid Fölene bygdegård utgår Föleneleden som tar dig runt på en spännande utflykt i landskapet.