Sjöar, fiske, badplatser & grillplatser

Badande vid Ollestadbadet, Norra Sämsjön

Välkommen till en bygd med fina bad- och fiskemöjligheter. I Herrljunga kommun finns flera alternativ vad gäller bad och fiske i insjöar och åar.

Här finns fina sjöar som Norra Sämsjön, Sandsken, Jämnesjön, Stensjön, Mollasjön med flera.
Ordnade badplatser finns bland annat vid Norra sämsjön, Ollestad och Sandskens badplats. Dessa sjöar är också populära fiskesjöar. Till Norra Sämsjön, Sandsken och Nossans norra fiskevårdsområde finns fiskekort att köpa. Läs mer i fliken Fiske.

Ån Nossan är tio mil lång, den rinner upp i Nossekälla i Borgstena och slingrar sig norrut till Dättern, södra viken av Vänern. I ån finns 30 stycken olika fiskarter påträffade och det gör den till en av norra Europas artrikaste å! Nossan bjuder på ett varierat fiske.
Lyssna till en audioguide om Nossan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Nossan är också en å som är fin att paddla i, men utmanande då den bjuder på många ställen där man får lyfta kanoten eller kajaken.

Ån Lidan har en sträckning genom Od, Alboga, Broddarp och Eriksberg vidare ned genom Skaraborgs län mot Lidköping där den mynnar ut i Vänern.

Lidan, Nossan och ån Viskan delar på ett gemensamt källområde vid platån Ekeberget söder om Herrljunga och bildar sedan därifrån sina egna respektive vattennätverk.

Vill du veta mer om vattenkvalité och vad som gäller med att ta med djur till *allmänna badplatser.
Läs mer på Strand och bassänbad Öppnas i nytt fönster..

Tips på var du kan hitta grillplatser är vid Haraberget, Prästbron och Orraholmen i Herrljunga samt vid Norra säms badplats och Ollestad friluftsbad vid Norra Sämsjön.

(*Allmänn menas att platsen är tillgänglig för allmänheten.)

Välkommen att upptäcka Herrljungabygdens sjöar och åar!