Hälsans stig Herrljunga

Hälsans stig Herrljunga

Hälsans stig i Herrljunga

Hälsans stig inbjuder till promenad i Herrljunga

Promenera en 6 km lång markerad slinga i Herrljunga tätort

För dig som vill gå Hälsans Stig

Det går bra att börja vandringen var man vill utmed Hälsans stigen och det går bra att gå stigen i vardera riktning. Hälsans Stig fungerar som motion för alla.

Hälsans stig invigdes 2004 i tätorterna Herrljunga och Ljung/Annelund.

Fakta om Hälsans stig

Längd:

ca 6 km

Ungefärlig tid:

1 timma i lugnt tempo

Markering:

Markerad med skyltar på lyktstoplar ut med stigen. Det finns skyltar varje kilometer

Svårighetsgrad:

Tillgänglighetsanpassad

Underlag:

Hälsans stig går på trottoarer och gång/cykelbanor runt om i Herrljunga tätort.

Start och mål:

Det är en rundtursslinga, utan given start eller slut. Du kan gå stigen åt båda hållen och börja och avsluta där du vill. Nedan är Hälsans stig förklarad med utgångspunkt från Järnvägsstationen i medsols riktning. Parkering finns vid Herrljunga station, Röda torget framför kommunhuset, Haraberget, Folkets park och vid Herrljunga sportcenter.

Karta:

Öppna en digital karta för Hälsans stig i Herrljunga Länk till annan webbplats.
Karta för utskrift/nedladdning Länk till annan webbplats.

Byggnader samt besöksmål utmed leden i medsols riktning.

Herrljunga Järnvägsstation kan vara en bra start, promenera utmed Storgatan och Herrljunga Kyrka, Herrljunga bibliotek och förbi Herrljunga Kommunhus.

Vidare passerar man riktmärken som Herrljunga Begravningsplats samt Hembygdsparken vid Haraberget. Vandring sker sedan på gång och cykelbana förbi Herrljunga Folkets park och Skoghälla idrottsplats.
Här går vandringen genom gångtunnel under järnvägen som går mellan Borås och Herrljunga.

Promenaden går sedan utmed järnvägen till Ringleden som man gå längst med för att sedan svänga av upp mot Horsby, där man passerar Molins handelsträdgård och Horsbyskolan.

Efter Horsbyskolan följer man gång- och cykelbana för att sedan svänga av på väg som passerar ned mot Herrljunga vårdcentralen förbi Altorpskolan och Kunskapskällan. Sedan går promenaden förbi Herrljunga Sportcenter och genom stadsparken upp mot Storgatan och Järnvägsstationen.

Allmän information om häslas stig och var den första anlades.

Runt om i Sverige finns cirka 130 Hälsans Stig, lättillgängliga och välskyltade promenadstråk. Gemensamt för stigarna är att de är lätta att ta sig fram på och går i en slinga som oftast är mellan 3 och 6 kilometer. Hälsans Stig underlättar för alla att nå folkhälsomålet att röra sig minst 30 minuter om dagen.

Den första Hälsans Stig anlades på Irland 1995 av Irish Heart, den Irländska hjärtfonden. Slí na Sláinte betyder ”stigen till hälsa” och syftet är att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdom. I dag finns Hälsans Stig i drygt tio länder i Europa och Nordamerika.

I Sverige är det Riksförbundet HjärtLung som äger konceptet, men det är kommunen som skapar och sköter om Hälsans Stig.

Boktips! Herrljunga Järnvägsstation och storgatan har beskrivits på ett spännande sätt i Stefan Andhés novell ”Fröken Browns sällsamma öde” som naturligtvis går att låna på biblioteket i Herrljunga

Har du synpunkter på stigen, se kontaktuppgifter nedan.

Kontaktinformation

Hälsans stig
Telefon: 0513 17431
E-post: simhall@herrljunga.se
Hemsida: www.herrljunga.se Länk till annan webbplats.